X

Νηστεία και… προσευχή έως τον Απρίλιο για την δόση του 1 δισ. ευρώ

Χωρίς αποφάσεις για την Ελλάδα η συνεδρίαση του Eurogroup. Μουρμούρα και κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

«Σαρακοστιανή νηστεία» και στην δόση του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να κάνει η Ελλάδα, αφού δεν αναμένεται να εκταμιευθεί με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα που δεν έχει διευθετήσει η Ελλάδα, με πρώτο και βασικό την ρύθμιση για την Προστασία της α΄ κατοικίας και τα κόκκινά δάνεια.

Η μη εκταμίευση της δόσης δεν θα δώσει θετικό σήμα στις αγορές, ενώ δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρει ότι η Γερμανία πρόκειται να ταχθεί υπέρ της αναβολής έως τις 5 Απριλίου στην εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου

Στην ατζέντα η Ελλάδα

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα του Eurogroup και τονίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν πρόσφατα ανακοινώσει ότι μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί έχουν καθυστερήσει.

Πάντως, παρόλο που η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή το ένα δισεκατομμύριο, η πιθανή καθυστέρηση της εκταμίευσης θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές για την πορεία της οικονομίας σε μια περίοδο που η Ελλάδα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι επιστρέφει στην κανονικότητα.

Με τεχνοκρατικά κριτήρια, δεν υπάρχουν περιθώρια να εγκρίνει το επικείμενο Eurogroup την επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη των ομολόγων και την ακύρωση της αύξησης επιτοκίου σε τμήμα του ευρωπαϊκού δανείου του 2ου Μνημονίου.

 

“Αγκάθι” τα δάνεια

Το μεγάλο θέμα μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι τεχνοκράτες των θεσμών ξεσκόνιζαν έως χθες τις πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο πλαίσιο στους ισολογισμούς και τα κεφάλαια των τραπεζών. Σημεία τριβής παρέμεναν επίσης τα περιουσιακά κριτήρια ένταξης στη νέα ομπρέλα προστασίας και η δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτή επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο τραπέζι

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενοχλήθηκαν από το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού.

Ως προς τις μονάδες της ΔΕΗ, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει τις διαδικασίες για να επαναληφθεί η διαγωνιστική διαδικασία άμεσα.

… Τα άλλα προαπαιτούμενα

Ακόμη δύο προαπαιτούμενα που σκόνταψαν είναι η επιλογή των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων και η αύξηση του προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

Ισορροπημένη εικόνα προς τα έξω από το Eurogroup

Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί αντιμέτωπος και με την αυστηρότερη σε σύγκριση με εκείνη των Ευρωπαίων κριτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη χαμηλή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και άλλα προβλήματα της οικονομίας.

Βέβαια μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να αντιμετωπιστεί με συμπάθεια από κάποιους από τους υπουργούς, ο σκληρός πυρήνας, όμως, αναμένεται να πιέσει για δραστικές αλλαγές στο νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, έχοντας μάλιστα την υποστήριξη της ΕΚΤ και του SSM.

Και μπορεί η συζήτηση να γίνει σε υψηλούς τόνους, η εικόνα που θα βγει προς τα έξω αναμένεται, όμως, να είναι ισορροπημένη με το Eurogroup να προορίζεται να βγάλει μια πολιτική δήλωση για την «κατάσταση προόδου» όπου θα υπογραμμίζονται οι εκκρεμότητες. Άλλωστε και στο Eurogroup του Ιανουαρίου, η επίθεση κατά του Ιταλού υπουργού οικονομικών έγινε από τους ομολόγους του σε πολύ υψηλούς τόνους, τίποτα, όμως, δεν βγήκε προς τα έξω.

Για να βρεθεί λύση χωρίς να υπαναχωρήσει η ελληνική πλευρά, θα πρέπει να παρθεί πολιτική απόφαση στο Eurogroup, κάτι που στην παρούσα φάση φαίνεται πολύ δύσκολο, ακόμα και αν το θέλει.

Το επιχείρημα από την πλευρά των δανειστών είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να «αντέξει» την υφιστάμενη πρόταση της κυβέρνησης. Μάλιστα η ΕΚΤ ζήτησε την εμπλοκή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και την τεχνική άποψη και έκθεση της ΤτΕ γιατί δεν εμπιστεύεται τις εκθέσεις όπως αυτές παρατέθηκαν από την κάθε τράπεζα.