X

Κινδυνολογεί και ρίχνει πάλι “βόμβες” το ΔΝΤ

“Καμπανάκι” για 4ο μνημόνιο μετά το 2021. Ζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου και εκφράζει τη διαφωνία του με την ακύρωση μνημονιακών περικοπών.

Ant1news

Με μία έκθεση-βόμβα, την πρώτη μεταμνημονιακή, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα ότι εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε τα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται να μπει σε ένα οικονομικό ναρκοπέδιο.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο για την χώρα, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις επιβραδύνονται, οι κίνδυνοι αυξάνονται και μετά το 2021 ενδεχομένως η χώρα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει της δανειακές της ανάγκες.

«Ανησυχούμε για το συνδυασμό του υψηλότερου κατώτατου μισθού και της επέκτασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι (από τις δικαστικές αποφάσεις) είναι δυνητικά αρκετά μεγάλοι. Ανησυχούμε για τις πιέσεις που θα έχουν οι εκλογές στις πολιτικές (για τον Νόμο Κατσέλη)», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Το Ταμείο ζητά σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπό τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων από τις δικαστικές αποφάσεις ακύρωσης μνημονιακών περικοπών.

Ειδικότερα συμβουλεύει την Ελλάδα να μειώσει το αφορολόγητο όριο από το 2020 για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ διαφώνησε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.