X

“Άρωμα” εκλογών στην κόντρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αλληλοκατηγορίες για παιχνίδια με το Σύνταγμα και μικρομματικές σκοπιμότητες…

Ant1news

Σε προεκλογικούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση στην Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τσίπρας και Μητσοτάκης αλληλοκατηγορήθηκαν για προσπάθεια εργαλειοποίησης της όλης διαδικασίας επιρρίπτοντας ο ένας ευθύνες στον άλλον για το γεγονός ότι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν θα προχωρήσουν.  

Τελικώς, χωρίς εκπλήξεις ήταν το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις, καθώς όλα τα άρθρα «περνούν» στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα που είχε «περάσει» οριακά στην ψηφοφορία του Φεβρουαρίου βγήκε ενισχυμένο, καθώς έλαβε 156 θετικές ψήφους, ενώ από περισσότερους από 180 βουλευτές ψήφισαν τα άρθρα για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, την ποινική ευθύνη υπουργών, τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας και τις ανεξάρτητες αρχές.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 32 έλαβε 224 ψήφους (221 στην πρώτη ψηφοφορία), 47 αρνητικές, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών». Το άρθρο 62 ψηφίστηκε από 237 βουλευτές, ενώ 34 καταψήφισαν. Δύο θετικές ψήφους περισσότερες έλαβε το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών (255 ναι, 17 όχι). Λιγότερες από 180 ψήφους πήρε η ερμηνευτική δήλωση (175) του άρθρου 86. Στο επίμαχο άρθρο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ήταν εκείνη που απέσυρε βουλευτές της.

Κανένας δεν ψήφισε μια ανούσια και νομικά ανυπόστατη ερμηνευτική πρόταση που έκανε ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει δήθεν και αναδρομική ισχύ στην αλλαγή του εν λόγω άρθρου. «Ο λόγος που η ΝΔ δεν ψήφισε την ανούσια αυτή πρόταση είναι απλός. Είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος. Πρόνοιες που αφορούν ποινικά αδικήματα αφορούν μόνον μελλοντικές και όχι παρελθούσες πράξεις. Δεν θα μπορούσε να σταθεί ποτέ σε οποιοδήποτε δικαστήριο, ούτε ελληνικό ούτε πόσο μάλλον ευρωπαϊκό. Ο κ. Τσίπρας εν γνώσει του ψέματα χωρίς βέβαια ΚΑΙ ευτελίζει την κορυφαία διαδικασία, όπως είναι η Συνταγματική αναθεώρηση», ανέφεραν πηγές της ΝΔ. 

Η ΝΔ προσπαθεί να περισώσει στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, σχολίασαν, μεταξύ άλλων, κυβερνητικές πηγές.

Στη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισαν 251 βουλευτές, ενώ απουσίαζαν 29. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι 18 βουλευτές της ΔΗΣΥ που κι αυτή τη φορά εκπροσωπήθηκε από έναν βουλευτή, τον Γιώργο Καρρά, καθώς άποψη του κόμματος είναι πως δεν πρέπει να λάβει καμία διάταξη 180 ψήφους για να μην καταστεί υπόθεση ενός μόνον κόμματος στην επόμενη Βουλή.

Απόντες ήταν ακόμη, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, οι ανεξάρτητοι Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Καμμένος, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς και ο Θανάσης Καββαδάς της ΝΔ.

 

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν αλληλοκατηγορίες για παιχνίδια με το Σύνταγμα και μικρομματικές σκοπιμότητες

Ρυθμίζουμε ιστορικές εκκρεμότητες τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βαθιές τομές με στόχο να ενισχύσει τη λαϊκή παρέμβαση και εγκάλεσε την αντιπολίτευση για υπονόμευση της διαδικασίας. «Κάποιοι επέλεξαν  να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.  

Ολέθριες χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε το Σύνταγμα ως κομματικό εργαλείο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συμπιέσει τη συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και να καταθέσει μια πρόταση αποτελούμενη από 23 σε«λίδες με επικίνδυνες διατάξεις και βερμπαλισμούς», επεσήμανε, ο πρόεδρος της ΝΔ 

«Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία» εκτίμησε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά και επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ ότι έπαιξαν  με υστερόβουλα διλλήματα, παιχνίδια με το Σύνταγμα για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. 

«Κάλπικο» προσκλητήριο προοδευτισμού καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για ψεύτικα διλήμματα με στόχο ένα θωρακισμένο και εχθρικό στο λαό Σύνταγμα. Ο γ.γ. του ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τις καθυστερήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι συγκυβερνώντας με τους ΑΝΕΛ εξοικείωσε ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας με την ακροδεξιά ρητορική.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εκφράζουν τη συντήρηση. Το ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος το σαμπόταραν και τα δύο κόμματα,, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. 

Τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες “είδε” ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως εξήγησε δεν ψηφίστηκε η δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν περιορίστηκε η ασυλία των πολιτικών και τέλος δεν ψηφίστηκε η πρόταση του Ποταμιού να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα σώμα 355 αιρετών.