X

Ακρίβεια σαρώνει τα νησιά

Δεν καίει μόνο ο ήλιος στα ελληνικά νησιά και στις τουριστικές περιοχές, αλλά και οι τιμές που είναι ιδιαίτερα υψηλές στις τουριστικές περιοχές.

Ant1news

Δεν καίει μόνο ο ήλιος στα ελληνικά νησιά και στις τουριστικές περιοχές, αλλά και οι τιμές που είναι ιδιαίτερα υψηλές και όπως λένε Έλληνες και ξένοι τουρίστες οι τιμές που κυριαρχούν ανάβουν φωτιές στην τσέπη τους.

Εν αντιθέσει με τους τουριστικούς επιχειρηματίες, που λόγω της πτώσης της τουριστικής κίνησης καταφεύγουν σε προσφορές και ειδικά πακέτα για την προσέλκυση επισκεπτών, οι επαγγελματίες στο χώρο του φαγητού, των καφέ και των χώρων διασκέδασης δεν επηρεάστηκαν στο ελάχιστο.

Ανάλογα με την τουριστική κίνηση σε κάθε περιοχή διαμορφώνονται και οι τιμές, με αποτέλεσμα στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς το κόστος της διατροφής να ανεβαίνει σημαντικά.

Παντως, από την έναρξη της τουριστικής περιόδου έως και τον Δεκαπενταύγουστο στις τουριστικές περιοχές είχαν διαπιστωθεί περισσότερες από 3.500 φορολογικές παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής.

Ωστόσο, οι επισκέπτες των νησιών πληρώνουν τον καφέ ή το φαγητό τους σε τιμές πολύ υψηλές που ποικίλουν ανάλογα με το πόσο δημοφιλής προορισμός είναι το νησί που θα επιλέξουν για να ξεκουραστούν.

Για παράδειγμα για να πιει κάποιος έναν καφέ φρέντο στη Σαντορίνη με θέα την Καλντέρα πρέπει να πληρώσει 4,5 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ για να φάει μία χωριάτικη σαλάτα στην Κέρκυρα πρέπει να πληρώσει περί τα 6 ευρώ.

Επίσης, εάν ένα τουρίστας διψάσει και θελήσει να πάρει ένα μικρό μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό στην Τήνο τότε ίσως να το πληρώσει ακόμη και 80 λεπτά, ενώ αν κάποιος θελήσει να καθίσει για να ξαποστάσει σε εστιατόριο στο Ηράκλειο της Κρήτης και να παραγγείλει ένα απλό παγωτό, τότε καλό είναι να το ξανασκεφθεί, γιατί μπορεί και να το πληρώσει έως και 2,5 ευρώ.

Παράλληλα, στο κόστος διατροφής των τουριστών διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή, αφού οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμωνας Κουλούρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα, επισημαίνει ότι έχει στα χέρια του συγκλονιστικά στοιχεία για δύο μπλοκ συμφερόντων και τονίζει χαρακτηριστικά ότι "όταν έρθει η ώρα θα τους αποκαλύψει και θα τους τσακίσει" και συνεχίζει: "Θα περάσουν δύσκολες ώρες όσοι έχουν μάθει να λειτουργούν ασύδοτα και παράνομα, χωρίς τον φόβο της τιμωρίας".

Ούτε τα σχολικά είδη ξεφεύγουν από την ακρίβεια. Φέτος καταγράφονται αυξήσεις που φθάνουν το 4%, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Έκδοτων -Βιβλιοχαρτοπωλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση στα σχολικά βοηθήματα αγγίζει το 7 με 8%, ενώ το 17% φτάνουν οι αυξήσεις για τα ξενόγλωσσα βιβλία.