X

Στα χαρακώματα κυβέρνηση-τρόικα

Αντίπαλες θέσεις μάχης έχουν πάρει Κυβέρνηση-Τρόικα, με το Μαξίμου να σκληραίνει και δημόσια τη στάση του μπροστά στην αξίωση των δανειστών για νέα μέτρα.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Είναι ενδεικτικό και καθόλου τυχαίο ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου , διαμήνυσε στην Τρόικα να μην υποτιμά τις θυσίες που έχουν καταβάλει οι έλληνες πολίτες τα τρία τελευταία χρόνια και να μην «ναρκοθετεί» τα θετικά αποτελέσματα που σιγά-σιγά κεφαλαιοποιούνται στην οικονομία.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι κυρίως οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να πιάσουν την «καυτή πατάτα» του ελληνικού χρέους. Σε αυτό αποδίδουν και την επιτακτική έγερση αξιώσεων περί νέων μέτρων ώστε να παίξουν το «παιχνίδι των καθυστερήσεων». Η Κυβέρνηση πάντως με ατού το πρωτογενές πλεόνασμα περιμένει από τους δανειστές να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την απομείωση του χρέους.

Με την ατζέντα που έχουν αποφασίσει θα «πολιτευτεί» έναντι της Τρόικας και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης . Σύμφωνα με πληροφορίες , δεν επήλθε αλλαγή στο τρίπτυχο παρά την ήδη διαγνωσθείσα αρνητική προδιάθεση της Τρόικας: α) παραπομπή του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, β)αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις και γ)να συμπεριληφθούν στις απολύσεις οι συμβασιούχοι που μέχρι τώρα εργάζονταν με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων καθώς και οι όποιες μειώσεις προσωπικού θα προκύψουν σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, η Κυβέρνηση επιθυμεί να απηχείται αίσθηση δικαιοσύνης από τις αλλαγές και την αναδιάρθρωση δομών, που θα γίνουν στο Δημόσιο από εδώ και στο εξής προκειμένου να αμβλυνθούν εστίες κοινωνικής έντασης  αλλά και να μην είναι «όλη η Δημόσια Διοίκηση ….στα κάγκελα» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.