X

Στο Παρίσι ο Α. Σαμαράς για τη συνάντηση κορυφής κατά της ανεργίας

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συμμετάσχει, την Τρίτη, στη δεύτερη συνάντηση κορυφής, στο Παρίσι, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων της Ευρώπης.

Ant1news

Η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Έχουν προσκληθεί οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι υπουργοί Εργασίας, ανάμεσα τους και ο Γιάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η διάσκεψη της Τρίτης «θα παραμείνει στους άξονες που καθορίσθηκαν, στην πρώτη συνάντηση στο Βερολίνο και δεν υπάρχει πρόθεση να προστεθούν νέα προγράμματα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα μέσα κι έχει επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση όλων, για την επίτευξη των στόχων μέσα στην επόμενη διετία».

Στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να συντονίσουν μια  «πανοπλία μέτρων» για την προστασία των 6 εκατομμυρίων νέων της Ευρώπης που είναι άνεργοι.

Ανάμεσα στα μέτρα, ήταν κι ένα πακέτο 6 δισ. ετησίως για τη διετία 2014 -2015 με την ονομασία "Πρωτοβουλία για τη νεότητα". Αφορά τις περιοχές που υποφέρουν ιδιαίτερα σε 13 χώρες. Για την απασχόληση της ευρωπαϊκής νεολαίας προβλέπεται να δοθούν συνολικά περί τα 40 δισ. ευρώ.

Τα κράτη - μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά σχέδια Απασχόλησης πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, για να μπορέσουν να επωφεληθούν από το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί μέσω της "Εγγύησης για τη νεότητα" να μην παραμείνει κανένας νέος περισσότερο από τέσσερις μήνες άνεργος, χωρίς πρόταση απασχόλησης ή εκπαίδευσης.

Προβλέπει την υποχρέωση του κράτους - μέλους να προτείνει απασχόληση ή εκπαίδευση ή ένα stage, σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών που τελείωσε τις σπουδές, ή ένα συμβόλαιο εργασίας.

Tα κράτη - μέλη είναι επίσης υποχρεωμένα να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες πριν από το τέλος του 2013, τα σχέδια υλοποίησης της  Εγγύησης τα οποία θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή.