X

Να κλείσει όλα τα μέτωπα πριν το Eurogroup θέλει η κυβέρνηση

Να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα και να κλείσει όλα τα μέτωπα με την τρόικα πριν το Eurogroup επιδιώκει η κυβέρνηση.

Ant1news



Του Δημήτρη Κοτταρίδη

Αγώνα δρόμου για να κλείσουν τα μέτωπα με την τρόικα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου και πριν αναλάβει η Αθήνα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει η κυβέρνηση, με το Μαξίμου να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που υπάρχει και μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Τη Δευτέρα στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και άλλους υπουργούς τέθηκε το πλαίσιο, η στάση που θα κρατήσει  ελληνική πλευρά σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα, και αυτό θα οριστικοποιηθεί σήμερα  στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου παρουσία και του Βενιζέλου.

Για τις θέσεις της Αθήνας θα ενημερωθεί η τρόικα έτσι ώστε να μην χαθεί χρόνος όταν επιστρέψει στις 2 Δεκεμβρίου.

Στην κυβέρνηση, μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, δηλώνουν πλέον πως το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση είναι πολύ πιθανό πριν το Eurogroup, καθώς φαίνεται πως έχει φανεί από την πλευρά της τρόικας μια διάθεση για να υπάρξει συναίνεση όμως υπάρχουν ακόμα αγκάθια.

Η Αθήνα διαμηνύσει πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και πως θα προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις από εκεί και πέρα όμως υπάρχει το θέμα των πλειστηριασμών, με την τρόικα να εμφανίζεται κάπως πιο διαλλακτική και να συζητά να μπορούν οι καλοί δανειολήπτες που πραγματικά έχουν ανάγκη να προχωρήσουν σε κάποιας μορφής διακανονισμό.

Για το δημοσιονομικό κενό στην κυβέρνηση θεωρούν πως οι παρεμβάσεις Βρούτση έχουν μειώσει τη διαφορά με την τρόικα ενώ συνεχίζεται η συζήτηση και για τις αμυντικές βιομηχανίες. Από την άλλη φαίνεται πως έχει επέλθει συμφωνία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα δουν την έξοδο και μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί ο αριθμός των 4000 χιλιάδων, μένουν άλλοι 1300.

Πάντως είναι σαφές πως στην κυβέρνηση είναι πιο αισιόδοξοι και σε αυτό φαίνεται πως βοήθησαν και τα καλά λόγια που άκουσε ο Σαμαράς από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε στο Βερολίνο.