X

Ενδοκυβερνητικές αναταράξεις έφερε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

«Φωτιές» στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχηματισμού άναψε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που πέρασε με οριακή πλειοψηφία.

Ant1news



Η ικανοποίηση για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup, είναι μεν έκδηλη στην κυβέρνηση, ωστόσο συνδυάστηκε από τις διαφοροποιήσεις του Νικήτα Κακλαμάνη από τη ΝΔ και των Γιώργου Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη από το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκάλεσε εσωτερικές αναταράξεις. 

Το «παρών» του Νικήτα Κακλαμάνη τον οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες στην οριστική διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, με απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε… μέτωπο με τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά την καταψήφιση του άρθρου για τις τράπεζες, αλλά και τον Απόστολο Κακλαμάνη, που δήλωσε «παρών» στο ίδιο άρθρο. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έβγαζε «καπνούς» μετά την ψηφοφορία για τη στάση των δύο βουλευτών και σε συνομιλία που είχε τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τον Απόστολο Κακλαμάνη, φρόντισε να δείξει την οργή και την ενόχλησή του. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ντροπή» τη στάση τους, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ενώ υπήρξαν και πιο βαρείς χαρακτηρισμοί αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, όπως «είσαι που… γερος», που ακούστηκε να είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Απόστολο Κακλαμάνη, σύμφωνα με βουλευτές που βρίσκονταν στο κοινοβούλιο.

Αποδοκιμασίες μέσα στη Βουλή προς τον Απόστολο Κακλαμάνη ακούστηκαν και από άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολούθησε η επίσημη σκληρή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου όσον αφορά στη διαφοροποίηση των δύο βουλευτών. Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε με δηλωσή του στον κ. Βενιζέλο ότι «πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «καρφώνοντας» τη στάση τους.

Το θέμα των διαφοροποιήσεων και οι εξελίξεις που δημιουργούν ειδικά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ συζητήθηκε και στην απογευματινή συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών.



Στην αντίπερα όχθη και στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται μεν ικανοποίηση για το οριακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ωστόσο επικρατεί και οργή για την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα, η οποία, πάντως, μεταφράστηκε ως "πολιτική γκάφα" και "πολιτική ταπείνωση" για την αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση. Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στρέφουν πλέον τα πυρά τους κατά του προεδρείου της Βουλής, με την πρόταση μομφής που κατέθεσαν κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η οποία συζητείται από το απόγευμα στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει να κλιμακώσει περαιτέρω την επίθεση του προς την κυβέρνηση όσο πλησιάζουν και οι εκλογές του Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις περιοδείες του και την Τρίτη θα βρεθεί στη Σύρο.

Τριβές, όμως, από τη χθεσινή ψηφοφορία προκλήθηκαν και στη ΔΗΜΑΡ, λόγω της απουσίας των κ.κ. Ψαριανού και Οικονόμου από τη διαδικασία στη Βουλή, με τους δύο βουλευτές, μάλιστα, να αφήνουν αιχμές προς το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη.