X

Σαμαράς: «Υποφέραμε ως λαός, αλλά τα καταφέραμε»

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Ant1news

Του Δημήτρη Κοτταρίδη

Σαφώς ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup όπου εκτός από τα καλά λόγια αποφασίστηκε και το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της δόσης. Ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του στους υπουργούς Οικονομικων εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας την αλληλεγγύη των εταίρων και τις θυσίες των πολιτών.

«Τους διαψεύσαμε, για τα καλά! Ναι, οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος μας... Ούτε η δυναμική των μακροοικονομικών μεγεθών ήταν με το μέρος μας... Αλλά η αλληλεγγύη μας αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι οι «γυμνοί» αριθμοί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δυναμικό που κρύβει η Ελλάδα και η Ευρώπη και που αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορούσε να περιγράψει η απλή λογιστική.

«Οι Έλληνες αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικοί από τα στερεότυπα που υπήρχαν γι’ αυτούς και εναντίον τους. Και, με τις θυσίες μας, κάναμε την οικονομία μας να πάρει μπροστά», τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας το γεγονός ότι η χώρα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη απώλεια του ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης.

«Υποφέραμε ως λαός πολύ. Και εξακολουθούμε να υποφέρουμε. Αλλά η οικονομία μας τώρα παίρνει μπροστά, η κοινωνία διατήρησε τη συνοχή της, η δημοκρατία μας άντεξε όλες τις πιέσεις. Αντεπεξήλθαμε και προχωρούμε», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι Έλληνες, μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας».

Σαφής ήταν η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να προτάξει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως βασικό εργαλείο για την σωτηρία της ευρωζώνης, όπως και το να επισημάνει πως υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες μπροστά μας. Εμφανίστηκε όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας πως η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη και πως έχουν ανοίξει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης.