X

Σαμαράς: Συμψηφισμός ΦΠΑ ιδιωτών-Κράτους & ιδιωτών μεταξύ τους

Ο Πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχέδιο για τον άμεσο συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη του Κράτους προς τον πολίτη.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Ανάσα στην αγορά και την ρευστότητα αναμένεται να δώσει η απόφαση του Πρωθυπουργού, για συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς το Κράτος και αντίστροφα, αλλά και για πρώτη φορά ο συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το μέτρο του συμψηφισμού θα έχει δύο φάσεις:

- Σε πρώτη φάση η εφαρμογή του μέτρου αφορά σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο έως 500.000€

- Σε δεύτερη φάση θα λειτουργήσει ο συμψηφισμός και για εταιρίες με τζίρο έως 2.000.000€.

Με το μέτρο αυτό θα καλυφθεί το 85% της αγοράς, όπως είπε ο Πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι «η επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει τον δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου».

Διαγράφονται πρόστιμα για ΦΠΑ αν …

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν τους είχε δώσει το Δημόσιο καταργούνται, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε «το κράτος δεν μπορεί να είναι αυστηρό προς τον πολίτη όταν δεν είναι δίκαιο προς αυτόν».

2δις€ επιστροφές ληξιπρόθεσμων φέτος και όλος ο ΦΠΑ 

Σε σχέση με τις οφειλές του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εντός του έτους θα πληρωθούν όλες οι οφειλές ΦΠΑ του Δημοσίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα 2 δισ.€ (από 9,7δις.€ που ήταν συνολικά), αφού θα επιστραφούν από το Κράτος ακόμη 2,7δισ.€, μέσα στο έτος. 

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδίως για τις μικρομεσαίες, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφόσον γενικευθεί», ενώ η νέα αυτή ρύθμιση θα νομοθετηθεί σύντομα και θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ότι μέχρι τώρα, όποιος δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο αλλά και το ΦΠΑ του δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην αγορά». 

Επιστροφή κλεμμένων, αδρανείς κληρονομιές, απονομή συντάξεων 

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για μια σειρά τομές που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και έχει ολοκληρώσει: 

- Το 70% ή 35-36 εκ.€ από συνολικά 54 εκ.€ που δίνονταν για «μαϊμού» συντάξεις έχουν ανακτηθεί. Έτσι, συντμήθηκε σημαντικά ο χρόνος απονομής των συντάξεων στο Δημόσιο, ενώ ξεκαθαρίζει και το τοπίο αναφορικά με συντάξεις που αποδίδονταν σε αποβιώσαντες. Τα συγκεκριμένα ποσά επιχειρείται να ανακτηθούν, στο σύνολό τους. (Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 54 εκατομμυρίων ευρώ. Και μέχρι στιγμής ανακτήθηκε συνολικά το 70%, δηλαδή 35-36 εκατομμύρια ευρώ). 

- Το ποσό που συγκεντρώθηκε σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ από την επιστροφή στο κράτος των κλεμμένων, που αποδόθηκε στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. 

- Το νομοθετικό πλαίσιο για τις αδρανείς κληρονομιές που επιτρέπει την αξιοποίηση των πόρων από το κράτος.

Παράγοντες αγοράς: «Ο Συμψηφισμός είναι έμμεση ρευστότητα στις Μικρομεσαίες» Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, σε ανακοίνωση του, μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργό για τους συμψηφισμούς, τόνισε ότι «οι δηλώσεις στις οποίες προέβη σήμερα ο Πρωθυπουργός, μετά από την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφορικά με το συμψηφισμό ΦΠΑ ανάμεσα σε ιδιώτες οφειλέτες και φορείς του Δημοσίου, έρχονται να ικανοποιήσουν ένα πάγιο και ζωτικής σημασίας αίτημα του ελληνικού εμπορίου, η εφαρμογή του οποίου εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως έμμεση ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι «η εν λόγω ρύθμιση δεν υπάγεται σε περιορισμούς και κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, καθώς σε αρχικό στάδιο αναμένεται να ωφεληθούν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ετήσιο πραγματοποιούμενο τζίρο έως 500.000 ευρώ, με προοπτική υπαγωγής μέχρι το τέλος του χρόνου στο συγκεκριμένο ευνοϊκό καθεστώς, επιχειρηματικών μονάδων και ελεύθερων επαγγελματιών με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2.000.000 ευρώ». 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ συνέχισε λέγοντας ότι «μόνο ως θετική μπορεί να κριθεί και η επικείμενη διαγραφή των προστίμων λόγω μη καταβολής ΦΠΑ αλλά και η καταβολή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις· πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει την απαραίτητη οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση και πασχίζουν να διασφαλίσουν την επιβίωση τους».

"Οι σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ικανοποιούν ένα χρόνιο αίτημα της αγοράς... αίτημα, το οποίο αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια ειλικρινής σχέση μεταξύ των φορολογουμένων και του κράτους, μια σχέση εμπιστοσύνης, όπου ούτε οι υπόχρεοι θα αδικούνται, ούτε οι επιτήδειοι θα βρίσκουν αφορμή να μην πληρώνουν, επικαλούμενοι τις καθυστερήσεις του Δημοσίου», σχολίασε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ενώ ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε: «Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού σήμερα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αίρει την μακροχρόνια αδικία εις βάρος των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει ότι δεν πρόκειται έως την ψήφισή του να αλλάξει η ρύθμιση, ενώ αν συνοδευτεί με παρεμβάσεις για την ενίσχυση της  ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και την καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος προς τους μικρομεσαίους ,τότε ο χρόνος παραμονής των επιχειρήσεων στην κατάσταση ύφεσης της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί».

 Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε από την πλευρά του: «Έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση αποκαθιστά μια τεράστια αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων. Γιατί είναι έξω από κάθε λογική και ηθική η ασυνέπεια του κράτους να καταστρέφει επιχειρήσεις. Ζητούμε από τον πρωθυπουργό η κυβέρνησή του να προχωρήσει όχι μόνο στον συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ αλλά και γενικότερα στον συμψηφισμό του συνόλου των χρεών μεταξύ του Δημοσίου και των επιχειρήσεων».