X

Σαμαράς προς Μέρκελ: «Η Ελλάδα τα κατάφερε!»

«Οι θυσίες μας έπιασαν τόπο» είπε στην Καγκελάριο Μέρκελ ο πρωθυπουργός, για να εισπράξει την απάντηση ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Ant1news

«Οι θυσίες μας έπιασαν τόπο» είπε στην Καγκελάριο Μέρκελ ο πρωθυπουργός, για να εισπράξει την απάντηση ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Με αποφασιστικό τόνο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπενθύμισε στη γερμανίδα Καγκελάριο ότι είχε πει πως η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και ότι οι Έλληνες θα καταφέρουν.

«Χάρη στην αλληλεγγύη των εταίρων μας, φυσικά και της Γερμανίας, είμαστε σήμερα σε μια διαφορετική μοίρα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας με έμφαση: «Η Ελλάδα τα κατάφερε! Είναι μια καινούρια ημέρα σήμερα.»

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, θέματα που αφορούν στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίαρχη θέση στην ατζέντα των συνομιλιών είχε βέβαια η εντυπωσιακή επάνοδος της χώρας μας στις αγορές.

«Ενημέρωσα την Καγκελάριο για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, με την υπερκάλυψη και με το επιτόκιο που πετύχαμε, καθώς και για τη μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως η Καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει καλά πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές επιτεύχθηκε χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. «Θυσίες, όμως, που έπιασαν τόπο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η αποκαθίσταται η ομαλότητα και η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε ότι «στην Ελλάδα η οικονομία έχει πολλές δυνατότητες», κάτι που διαπίστωσε -όπως είπε- κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων. Η Άγκελα Μέρκελ έπλεξε το εγκώμιο της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας: «Στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλά, υπάρχουν πειστήρια ότι η προσπάθεια αποδίδει. Ξέρω ότι οι άνθρωποι περνούν δύσκολα και θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολα γιατί υπάρχουν κι άλλα να γίνουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η οικονομία στην Ελλάδα να δείξει τις δυνατότητές της. Οι νέοι άνθρωποι που συνάντησα σήμερα ζήτησαν μικρότερη γραφειοκρατία και υποστήριξη στον χώρο της εσωτερικής αγοράς. Η πολιτική της κυβέρνησης που ζήτησε θυσίες από τον λαό ήταν δύσκολος δρόμος και για την ίδια κυβέρνηση. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε πολύ σημαντική ημέρα τη χθεσινή, καθώς σηματοδότησε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, γεγονός που εκτός των άλλων συμβάλει στην ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Κάνουμε ένα βήμα προς την ομαλότητα. Παρά τις δυσκολίες μπαίνουμε σε μία ζώνη που μπορούμε να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα πέρα από τα επιτόκια. Τώρα και οι τράπεζες θα στέκονται καλύτερα στα πόδια τους και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να στραφούν σε διεθνή δανεισμό. Συγχαρητήρια. Συνεχίστε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Σόιμπλε: «Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο»

Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι για την χώρα «έχει περάσει η μπόρα», «αλλά δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε από την Ουάσιγκτον, στο περιθώριο συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες.

Το Βερολίνο στηρίζει τη μεταρρυθμιστική πορεία της Αθήνας

Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία εξυγείανσης στην Ελλάδα μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η οποία εκδόθηκε μετά την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

«Στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία εξυγείανσης (που ακολουθεί), διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές» ενώ επισημαίνεται ότι στην ατζέντα βρίσκονται και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

«Η καγκελάριος συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα στην Ελλάδα» συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία περιγράφεται και το πρόγραμμα της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

«Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει ως τώρα η Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση. Και οι αγορές τιμούν αυτή την εξέλιξη: ελληνικές τράπεζες μπορούν στο μεταξύ να χρηματοδοτηθούν από την αγορά. Η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις χρηματαγορές. Για πρώτη φορά ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύθηκαν στη χώρα και πάλι χρήματα, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά ομολόγων. Αυτό είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν» αναφέρει η Καγκελαρία και προσθέτει ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: έπειτα από μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα υπολογίζει με θετικά πρόσημα ανάπτυξης». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει ότι «στο μεταξύ αυξάνονται τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα, οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2013 ξεπεράστηκαν».