X

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία, χωρίς ωστόσο να απαιτείται νέα τους συνάντηση.

Ant1news

Στη σκιά του ανασχηματισμού, που είναι πλέον θέμα ημερών, συγκάλεσε σήμερα την Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, όπου έγινε ο επίσημος απολογισμός για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνοντας ότι έχει λάβει το μήνυμα της κάλπης, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του στα μέτρα για την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και στον ανασχηματισμό, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Σαμαράς και Βενιζέλους έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας προκειμένου να ολοκληρώσουν το παζλ του νέου κυβερνητικού σχήματος, με πρόσωπο-κλειδί τον Γιάννη Στουρνάρα.

Οι συνεργάτες ωστόσο, των δύο αρχηγών, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, σχετικά με τα ονόματα που θα «παίξουν» στον ανασχηματισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να γινει μέσα στην εβδομάδα. Δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Βενιζέλος θα βρίσκεται από την Τρίτη σε Βιέννη και Βαρσοβία,  από όπου θα επιστρέψει το απόγευμα της Τετάρτης, εκτιμάται ότι ο ανασχηματισμός είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί εκείνο το απόγευμα, καθώς την Πέμπτη αναχωρεί για τη Γαλλία και ο Κάρολος Παπούλιας, καθιστώντας έτσι την Τετάρτη τη μόνη μέρα που θα βρίσκονται τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στην Αθήνα. Διαφορετικά η ανακοίνωση του νέου σχήματος παραπέμπεται για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος ή την επομένη. 

«Ο φημολογούμενος ανασχηματισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως το φύλλο συκής για τη συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής, ούτε μπορεί να συγκαλύψει τη βαθιά απομόνωση της κυβέρνησης από την κοινωνία. Η απομάκρυνση Στουρνάρα από τη θέση του ΥΠ.ΟΙΚ δεν συνιστά αλλαγή πλεύσης από τον αδιέξοδο δρόμο των μνημονίων, από τον οποίο ο κ.Σαμαράς δεν παρεκκλίνει ούτε εκατοστό. Το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφές. Η καταδίκη της πολιτικής λιτότητας και των εκφραστών της ήταν ξεκάθαρη. Αυτό δεν αλλάζει με ανέξοδα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Κι όλα αυτά ενώ ενισχύονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Χαρακτηριστικο είναι ότι  η έκθεση της Κομισιόν προέβλεψε ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2014 στο 0, 6 %, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόοδο της Ελλάδας , σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, έχουν τόσο ο τουρισμός, όσο και ο τομέας της ναυτιλίας,  στους οποίους αναφέρθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς χθες κατά την ομιλία του στην έναρξη της Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2014». Από το βήμα της έκανε και το κάλεσμα στους επενδυτές στους οποίους διεμήνυσε ότι:

«Σήμερα η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής εμπορικής, γεω-στρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Ευκαιρίες που ξεπερνούν τα σύνορά της, όπως ξεπερνούν σε σημασία και τα όρια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».