X

Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών Ελλάδας - Κίνας εστιάστηκαν οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό της Κίνας.

Ant1news


Στις κοινές δηλώσεις του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε την ελπίδα του ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την Κίνα.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή» ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η συζήτηση με τον Λι Κετσιάνγκ κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας στα τελευταία δύσκολα χρόνια, που η Ελλάδα δοκιμαζόταν έντονα από την κρίση και αναφέρθηκε στις συμφωνίες με την Κίνα.

«Η Ελλάδα ξεπερνά την ύφεση και επιστρέφει στις χρηματαγορές, ενώ επανακτά την θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με τον Κινέζο ομόλογό του «εξετάσαμε συνολικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει κάνει βήματα προόδου».

«Ο διμερής πολιτικός διάλογος θα ενισχυθεί με επαφές των υπουργών και της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα. Μεγάλο τμήμα των συνομιλιών αφιερώθηκε στις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες. Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής ηγεσίας στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «αύριο θα επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις της Cosco και θα ανταλλάξουμε απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση».

Όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής. «Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και συζητούμε για νέες και μεγαλύτερες. Με τον φίλο Κινέζο πρωθυπουργό ανταλλάξαμε ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δυναμικό για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών. Εφέτος προσδοκούμε 20 εκατομμύρια τουρίστες, ένα καινούργιο ρεκόρ, και απάντησε ότι "θα κοιτάξουμε, η δική μας αύξηση να είναι με έναν ρυθμό μετριοπαθή, διαφορετικά εδώ θα υπάρξει πρόβλημα με ενάμισι δισ. κινέζους"», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «η υπογραφή για ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην ανάπτυξη της γνώσης της μιας χώρας για την άλλη. Νιώθουμε μεγάλη χαρά που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας με μεγάλη επιτυχία. Έχω, επίσης, τη χαρά να ανακοινώσω ότι από το 2015-16 θα αρχίσει η διδασκαλία κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας».



Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε μία ακόμη πιο παραγωγική βάση προς όφελος και των δύο».



Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα.



Τον Κινέζο πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με την σύζυγό του, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».








Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κινέζος πρωθυπουργός, πρν φθάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σταμάτησαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου ο Λι Κετσιάνγκ κατέθεσε στεφάνι και στάθηκε προσοχή, ενώ ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.







Την Παρασκευή, ο κ. Κετσιάνγκ θα επισκεφτεί μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι δύο άνδρες πρόκειται να μεταβούν και στο Ηράκλειο της Κρήτης.