X

Βορίδης: «Πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία»

Με εσωτερική αναδιανομή του προϋπολογισμού θα πρέπει να επιτευχθεί αύξηση των δαπανών για την υγεία, είπε ο αρμόδιος υπουργός στο Πρωινό του Αντ1.

Ant1news

Την ανάγκη για αύξηση των δαπανών για την υγεία και τους τρόπους που αυτή μπορεί να επιτευχτεί, την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των φαρμάκων, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ , μίλησε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στο Πρωινό του Αντ1.

Τη συνέχιση της δουλειάς που έγινε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ο κ.Βορίδης, ο οποίος αναγνώρισε και τα όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει.

«Τα μέτωπα θα αρχίσουν να κλείνουν σιγά-σιγά» είπε ο υπουργός και αναφερόμενος στη λειτουργιά του ΕΟΠΥΥ είπε ότι σίγουρα η κατάσταση είναι καλύτερη από ότι στο παρελθόν «έχουν ωστόσο ακόμα πολλά να γίνουν».

Αναφερόμενος στα φάρμακα και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ του ασφαλισμένου και του φορολογούμενου». Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για φτηνά φάρμακα, σε αυτές όμως θα πρέπει να υπολογιστούν και η πλευρά του ασφαλισμένου και αυτή του φορολογούμενου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στους καλούς συμβιβασμούς κανένας δεν είναι ικανοποιημένος».

Για την απελευθέρωση του φαρμάκου σημείωσε ότι «υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός και γίνεται να υπάρξει μείωση των τιμών».

Ο υπουργός αναφερόμενος στις δαπάνες για την υγεία, που έχουν μειωθεί σημαντικά, τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθούν. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι  να γίνει εσωτερική αναδιανομή του προϋπολογισμού, να γίνει «εσωτερική συζήτηση, σχετικά με τον τρόπο που θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός για το 2015 και να αυξηθούν οι δαπάνες για την Υγεία» συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν φωνές που αναγνωρίζουν αυτήν την αναγκαιότητα».

Τόνισε ωστόσο ότι, θα πρέπει «να βελτιωθεί η αποδοτικότητα στο εσωτερικό του συστήματος, να μην υπάρχουν απώλειες χρημάτων, να υπάρχει διαφάνεια».