X

Στην Ρόδο ο πρόεδρος της Κίνας – Τον υποδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς

Ο Κινέζος Πρόεδρος μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει και στο οποίο του παρέθεσε γεύμα ο Κάρολος Παπούλιας. Τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό.

Ant1news

Λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι έφθασε στο αεροδρόμιο της Ρόδου ο Πρόεδρος της Κινάς Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα διανυκτερεύσει στο νησί πριν αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Τον Πρόεδρο της Κίνας υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Νίκο Δένδια και Νότη Μηταράκη, εν μέσω αυξημένων μέτρων  ασφαλείας.

Στη συνέχεια, ο Κινέζος Πρόεδρος μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού όπου θα διαμείνει και στο οποίο του παρέθεσε γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Εδώ στη Ρόδο παίρνετε μια εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ενός τομέα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Και εγώ προσωπικά του δίνω πολύ σημασία γιατί είναι ένας τομέας ανταλλαγής των ανθρώπων των δύο χωρών μας. Μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τη ζωή του άλλου και να περάσει όμορφα τις διακοπές του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας.



Σαμαράς: Άριστες σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης

Το απόγευμα ο κ. Τζινπίνγκ επισκέφθηκε το Κάστρο των Ιπποτών, ενώ στα αξιοθέατα της Μεσαιωνικής Πόλης τον ξενάγησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.


«Σήμερα για μας είναι μία πολύ σημαντική ημέρα γιατί μας επισκέπτεται και ιδιαίτερα στην πανέμορφη Ρόδο ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε κοινές δηλώσεις του με τον Κινέζο Πρόεδρο.



Πρόκειται για «μία επίσκεψη που πραγματοποιείται μόνο λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού (της Κίνας) του κ. Λι, επίσκεψη που προσέδωσε σημαντικότατη ώθηση στη διαδικασία εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα της σημερινής παγκόσμιας συγκυρίας ίσως θα είχανε αποφευχθεί εάν επικρατούσαν οι αρχές και αξίες των πολιτισμών μας: της δικαιοσύνης, του μέτρου, της αρμονίας και του αλτρουισμού».

«Παρόλα αυτά, δυστυχώς πόλεμοι συμβαίνουν και εμείς ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς που μας δόθηκε η δυνατότητα κατά την πρόσφατη πολεμική κρίση στη Λιβύη να συμβάλλουμε στην αναίμακτη εκκένωση και τον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων πολιτών. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι όχι μόνο υπάρχει βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας, αλλά και ότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να σας πω ότι πιστεύω βαθιά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο (…) Ας ξεκινήσω τα θέματα τα διμερή που έχουμε να συζητήσουμε λέγοντάς σας ότι ακριβώς λόγο της γεωγραφικής μας θέσης θα μπορούσε η Ελλάδα να παράσχει χρήσιμες υπηρεσίες υποστήριξης, συντήρησης και επισκευών και στα κινεζικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κίνας.



«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας- Ελλάδας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

«Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία φυσική φιλία και φυσικά πολύ στενά συναισθήματα μεταξύ τους. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χαρακτηρίζοντας άριστες τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.



Μετά την συνάντηση στο Κάστρο των Ιπποτών, ο Πρόεδρος της Κίνας ξεναγήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Αιγαίου που βρίσκεται στην οδό Ιπποτών, ενώ κατά την έξοδό του επευφημήθηκε από Κινέζους που βρίσκονται και εργάζονται στη Ρόδο.



Οι κοινές δηλώσεις Σαμαρά-Σι Τζινπίνγκ:



Η ξενάγηση του Κινέζου προέδρου στο Κάστρο των Ιπποτών:



Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου είναι ιδιωτική, έχει συμβολική σημασία και αναμένεται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εκ των πραγμάτων συνιστά προβολή του ελληνικού τουρισμού και παρότρυνση του Προέδρου προς τους πολίτες της χώρας του, να επισκέπτονται την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Κίνας θα αναχωρήσει αύριο το πρωί, από τη Ρόδο.