X

Επαφές Σαμαρά με φόντο τη διαπραγμάτευση στο Παρίσι

Με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Με τις επαφές του στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και τη νέα συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για τις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση του Παρισιού.

Η διαβούλευση εξάλλου με την Τρόικα είναι σταθμός για να «γυρίσει» προς το συμφέρον της η Κυβέρνηση το εσωτερικό κλίμα ενόψει της προεδρικής εκλογής. Ο Φώτης Κουβέλης, που το όνομα του ακούστηκε έντονα,  άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά μιλώντας σε κομματική σύσκεψη.

«Δεν έχω δεχθεί καμία πρόταση ούτε υπήρξε βολιδοσκόπηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το θέμα θα κριθεί στο χρόνο του και σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε προτεραιότητα το οικονομικό του πρόγραμμα. Ήδη ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε ως άμεσες προτεραιότητες του κόμματος όταν θα γίνει κυβέρνηση: τον τερματισμό του  μνημονίου, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολειπόμενου, αποκατάσταση κατώτατου μισθού, βιώσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και επιστροφή φόρου , Πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δις ευρώ για τη δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας, Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και Ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 

«Θέλουμε όχι απλώς διαγραφή χρέους αλλά θέλουμε και ρήτρα ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπολοίπου», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο».

Έντονα αντέδρασε η ΝΔ στις κυβερνητικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Γιάννης Δραγασάκης που έχει διατελέσει στη σταδιοδρομία του αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε το θράσος το πολιτικό να βγει και να πει αυτές τις μπούρδες», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Βήμα Fm.

Η εσωτερική πολιτική μάχη μεταφέρεται τις προσεχείς ημέρες στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης.