X

Σαμαράς προς Μέρκελ: "Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα"

Με πολλά μέτωπα ανοιχτά πραγματοποιείται η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ant1news

Για τις 13.30 το μεσημέρι της Τρίτης έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η συνάντηση χαρακτηρίζεται κρίσιμη και λόγω της χρονικής συγκυρίας που γίνεται με πολλά μέτωπα ανοιχτά. Υπάρχουν πράγματα που θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν, ωστόσο υπάρχουν και πράγματα τα οποία δρομολογεί η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να βολιδοσκοπήσει το Βερολίνο. 

Το βασικότερο και αυτό που μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είναι η πρόθεση του Πρωθυπουργού να ξεμπερδεύουμε μια ώρα αρχύτερα με το ΔΝΤ. Στο τέλος του χρόνου τελειώνει το μνημόνιο και η εμπλοκή της ΕΕ, όμως το ΔΝΤ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παραμείνει για 1,5 ακόμα χρόνο στο παιχνίδι έχοντας να βάλει περίπου 16 δις.

Έχοντας αυτό στο μυαλό του, ο Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ ότι σκοπεύει αν όλα πάνε καλά στο τέλος του χρόνου να στείλει το ΔΝΤ πίσω στην Ουάσιγκτον και τα χρήματα που είναι να πάρουμε να τα πάρουμε από όσα περισσέψουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και από τις αγορές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλος από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «το ΔΝΤ βρίσκεται μες την καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής επειδή διαθέτει κεφάλαια αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα τρίτου μνημονίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι στο Μαξίμου θέλουν να τελειώνουμε άμεσα με το μνημόνιο σε μερικούς μήνες και αν γίνει αυτό προφανώς στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα αλλάξει και το κλίμα στο εσωτερικό.

Ωστόσο, εν αναμονή και της τρόικας τις επόμενες ημέρες, η οποία αναμένεται να έρθει με «άγριες» διαθέσεις,  ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από την Άγκελα Μέρκελ να στείλει ένα σαφές μήνυμα έτσι ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σειρά φοροελαφρύνσεων.

Το τρίτο θέμα που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο είναι να μην πιέσει η τρόικα στα θέματα των απολύσεων και των εργασιακών και αυτό γιατί αν επιμείνει τα ζητήματα αυτά δεν θα περάσουν από τις ΚΟ της ΝΔ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα προκαλούσε τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα.

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να θέσει και το θέμα του δημόσιου χρέους ευελπιστώντας πως θα ξεκινήσει επίσημα και η σχετική συζήτηση.

Σύμμαχος στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά είναι και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ο οποίος, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων . Τόνισε, μάλιστα, ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και από τις αγορές που πρόσφεραν χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα. Συνέχισε λέγοντας, ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.