X

Τετ α τετ Σαμαρά-Μέρκελ LIVE οι δηλώσεις τους

Παρακολουθήστε ζωντανά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Άγκελα Μέρκελ αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ant1news

Στο Βερολίνο βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από στελέχη του οικονομικού επιτελείου για την σημερινή κρίσιμη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Δείτε τις δηλώσεις Σαμαρά-Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους.

 


Η συνάντηση μεταξύ τν δύιο ηγετών ήταν κρίσιμη με πολλά μέτωπα να είναι ανοιχτά, όμως ο πρωθυπουργός επεδίωξε  να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Βερολίνου.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τελειώνουμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια ώρα αρχύτερα, καθώς στο τέλος του χρόνου τελειώνει το μνημόνιο και η εμπλοκή της ΕΕ, όμως το ΔΝΤ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παραμείνει για 1,5 ακόμα χρόνο στο παιχνίδι έχοντας να βάλει περίπου 16 δις ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ ότι σκοπεύει αν όλα πάνε καλά στο τέλος του χρόνου να στείλει το ΔΝΤ πίσω στην Ουάσιγκτον και τα χρήματα που είναι να πάρουμε να τα πάρουμε από όσα περισσέψουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και από τις αγορές.

Είναι ξεκάθαρο ότι στο Μαξίμου θέλουν να τελειώνουμε άμεσα με το μνημόνιο σε μερικούς μήνες και αν γίνει αυτό, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα αλλάξει και το κλίμα στο εσωτερικό.

Ωστόσο, εν αναμονή και της τρόικας τις επόμενες ημέρες, η οποία αναμένεται να έρθει με «άγριες» διαθέσεις,  ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από την Άγκελα Μέρκελ να στείλει ένα σαφές μήνυμα έτσι ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε σειρά φοροελαφρύνσεων.

Το τρίτο θέμα που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο είναι να μην πιέσει η τρόικα στα θέματα των απολύσεων και των εργασιακών και αυτό γιατί αν επιμείνει τα ζητήματα αυτά δεν θα περάσουν από τις ΚΟ της ΝΔ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα προκαλούσε τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να θέσει και το θέμα του δημόσιου χρέους ευελπιστώντας πως θα ξεκινήσει επίσημα και η σχετική συζήτηση.

Τέλος, θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα αναφέρει στην Άγκελα Μερκελ και το θέμα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα στέλνοντας της το μήνυμα πως αν τα πράγματα δεν αλλάξουν τότε η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε εκλογές.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο, πάντως, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έστελνε τα δικά του μηνύματα, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν  θα χρειαστεί νέο δάνειο.