X

Ικανοποίηση για το τετ α τετ Σαμαρά-Μέρκελ

Θετικά αποτιμούν ανώτατες κυβερνητικές πηγές το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο, δεδομένου ότι η πλευρά Μέρκελ αναγνωρίζει πλέον τον δρόμο που έχει καλύψει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Ant1news

"Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο, ενώ η Άγκελα Μέρκελ  σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει να επιδείξει μόνο επιτυχίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί νέος δανεισμός, ενώ σημείωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται ο «απογαλακτισμός» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, αλλά και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Κι ενώ στην Αθήνα οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν άμεσες, την ίδια ώρα ανώτατες κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη νέο πρόγραμμα, σπεύδοντας πάντως να ξεκαθαρίσουν ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Χαρακτηριστικά, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενώ πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε δεχθεί ερωτήσεις για τα 10 δις χρηματοδοτικό κενό, στη σημερινή συνάντηση φάνηκε ότι έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε εξασφαλίσει μια δημοσιονομικά ισχυρή Ελλάδα.

Για να έχουμε μια ασφαλή «προσγείωση» απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα, σημειώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές που ξεκαθαρίζουν ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Έχουμε φτιάξει ένα πλαίσιο για την επόμενη μέρα, η Ελλάδα είναι στα πόδια της, δεν έχει ανάγκη νέο πρόγραμμα, συζητείται αν χρειάζεται το ΔΝΤ να συνεχίσει το πρόγραμμα του, όμως με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς δεν είναι αναγκαίο, σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος αμέσως μετά το ραντεβού του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Η Γερμανία είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες στο ευρωπαϊκό σκηνικό, είναι χρήσιμο να έχουν και τα δικά μας τα στοιχεία και τη δική μας την άποψη, σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει μια περίοδος εντατικών επαφών για να αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο και οι επόμενοι μήνες μέχρι τέλος του έτου . Προφανώς όταν κάναμε το πρόγραμμα είχαν υπολογίσει ότι δεν θα είχαμε πάει όπως θα πηγαίναμε. Και θα ξαναεσμιγαν οι δύο δρόμοι ΔΝΤ και ΕΕ».

Ερωτηθείς ως θα βρούμε τα δις για τα επόμενα χρόνια, ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία αυτής της αριθμητικής επαναλαμβάνοντας ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι «καθαρή»:  Δεν χρειάζεται η Ελλάδα νέο δάνειο και νέο πρόγραμμα. Και αυτό δεν προκύπτει από τυχαία πρόσθεση αριθμών, προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν αναλυθεί με σοβαρότητα. 12 δις θα τα πάρουμε από τις αγορές για να φτιάξουμε την καμπύλη του χρέους.

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις προσθέτοντας ότι αυτές δεν γίνονται ως αντάλλαγμα. «Πρέπει η Ελλάδα να γίνει σοβαρή χώρα. Τα νούμερα βγαίνουν. Και από τις δηλώσεις Μέρκελ προκύπτει ότι υπάρχει μια μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα. Μαζί με τους εταίρους θα προχωρήσουμε σε αυτή την εξέλιξη...», σημείωσε.

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα των φοροελαφρύνσεων ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι το θέμα τέθηκε στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι το φορολογικό πλαίσιο είναι αναγκαίο για να κάνεις βήματα μεγάλης ανάπτυξης, ενώ έφερε και ως παράδειγμα και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα αποτελέσματα που έφερε.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλο πρόγραμμα, δεδομένου και ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα και το περσινό και το φετινό είναι πάνω από τους στόχους με συμφωνία των δανειστών. Τα οικονομικά επιτεύγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Πρέπει να υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη ανάλυση που να οδηγεί σε συγκρατημένη αισιοδοξία για όλα τα ζητήματα».