X

Ψήφος εμπιστοσύνης για… πολιτική σταθερότητα

Τέλος στην εκλογολογία προσπαθεί να βάλει με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση, εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ant1news

Την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, με την έναρξη της νέας συνόδου της, την ερχόμενη εβδομάδα, θα ζητήσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας του, τον Φεβρουάριο του 2015.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης «γιατί η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει θεσμική σταθερότητα» δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Σε άλλη ερώτηση, αν έχει σχέση και με την προεδρική εκλογή, η ίδια κυβερνητική πηγή απάντησε : «Δεν έχει καμία σχέση. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί υποχρεωτική συναίνεση, προβλεπόμενη από το σύνταγμα. Μέσα στις διαπραγματεύσεις που περνάμε, η Ελλάδα μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα τις περάσουμε, έχει απέναντί της έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση . Δεν λέγανε συνέχεια ότι θα κάνουμε εκλογές ; 'Όχι όλα θα γίνουν όπως λέει το σύνταγμα και όπως είναι το σωστό και πρέπει» .

Το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης που ανέσυραν οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμάται ότι μπορεί να τους δώσει τον πολιτικό χρόνο που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, χωρίς τα διεθνή ΜΜΕ να ασχολούνται καθημερινά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. 

Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο». «Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθούν λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία» βλέπουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την κίνηση της κυβέρνησης. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η απόφαση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να βρουν διέξοδο στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, από την τρόικα, την κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδοκυβερνητικές δυνάμεις.

Η δήλωση Βενιζέλου μετά την χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό: