X

Σαμαράς: «Άμεση δράση για την παράνομη μετανάστευση»

Με το θέμα της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών εντάσεων συνδύασε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης ο Αντώνης Σαμαράς, στις συζητήσεις που είχε με ξένους ηγέτες στο Μιλάνο.

Ant1news

Του Δημήτρη Κοτταρίδη

Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συζητήσεις που έκανε με ξένους ηγέτες στη διάρκεια του χθεσινοβραδυνού δείπνου της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Ασίας  στο Παλάτσο Ρεάλε στο Μιλάνο.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως  η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες  σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, την ίδια ώρα που η παράνομη μετανάστευση συνιστά και ένα πρόβλημα ασφαλείας που απαιτεί άμεση δράση. Ο Πρωθυπουργός στις συζητήσεις του συνδύασε επίσης το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης με αυτό της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών εντάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε μάλιστα  στις διαδικασίες επαναπροώθησης και επαναπατρισμού, πολύ περισσότερο που στην συγκεκριμένη σύνοδο λαμβάνουν μέρος χώρες από όπου προέρχεται το κύριο μεταναστευτικό κύμα.

Στο δείπνο, ο κ. Σαμαράς είχε εκ νέου συζήτηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό, ενώ ιδιαίτερες συζητήσεις είχε  και με τους πρωθυπουργούς της Σιγκαπούρης, Ιαπωνίας, Τσεχίας και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας.

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την 10η Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης-Ασίας (ASEM) ήταν και  η δημιουργία «Κέντρου Συνεργασίας Ασίας – Ευρώπης για την Τεχνολογική και Επιστημονική Καινοτομία». 

Τον συντονισμό του προγράμματος αυτού, από την πλευρά της Ευρώπης, ανέλαβε μάλιστα η Ελλάδα και από την πλευρά της Ασίας, η Σιγκαπούρη.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αναβαθμίζεται και αναδεικνύεται σε έναν πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία τομέα, πολύ περισσότερο που ο ασιατικός πόλος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ήδη πρωτοπόρα στον τομέα Σιγκαπούρη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι την πρόταση για την Ελλάδα και τη Σιγκαπούρη έκανε η Κίνα, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση και η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες στον τομέα της τεχνολογίας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,  την ανάπτυξη πολυμερών Τεχνολογικών Πάρκων ως φυσικό χώρο συνεύρεσης των συμμετεχόντων από την Ασία και την Ευρώπη, τη δημιουργία ειδικής online πλατφόρμας για τη «συνεύρεση» (matchmaking) προσφοράς και ζήτησης καινοτομίας μεταξύ των μελών της ASEM και στη διασύνδεση Πανεπιστημίων, Ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων στη βασική έρευνα και τις τεχνολογίες αιχμής.