X

Στις αγορές το βλέμμα της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες

Λίγο πριν τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την αξιολόγηση από την τρόικα, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στις αγορές.

Ant1news

Το βλέμμα της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα θα είναι στραμμένο στις αγορές. Την ίδια στιγμή σχεδιάζονται, με προσοχή, τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με βασική επιδίωξη την προληπτική στήριξη η οποία είναι εξαρτημένη από την πορεία της αξιολόγησης της τρόικας.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές,  έλαβε τη στήριξη της Γερμανίας, αφού μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ανακοινώθηκε ότι «η Γερμανία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα, αρκεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Η «συνετή» λύση εξόδου στις αγορές που επεσήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, φαίνεται να είναι και ο «οδηγός» της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Καθημερινή. Αυτό άλλωστε θα αποτελούσε και ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» από την Ευρωζώνη.

Η αναταραχή σε ομόλογα και μετοχές, η οποία επισημάνθηκε και από τον Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή σε γερμανική εφημερίδα, οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση στη μεταβολή της θέσης της από «έξοδο» από το μνημόνιο σε στήριξη προληπτικού χαρακτήρα, καθώς και στην εντατική προεργασία ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με την τρόικα που ξεκινά στις αρχές του Νοεμβρίου.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, έκανε λόγο για «αλλαγή σχέσης με το ΔΝΤ»,  ενώ τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα».

Οι ευθύνες για την πολιτική αστάθεια στη χώρα επιρρίπτονται από την κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «πάσχει από έλλειψη σοβαρότητας που ανησυχεί όλον τον κόσμο και τις αγορές».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αν εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε η χώρα θα αποταθεί ικέτις στους πιστωτές της για ένα ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο, είτε θα επιστρέψει στη δραχμή προς μεγάλη ικανοποίηση του κ. Λαφαζάνη, το προφίλ του οποίου ενδεχομένως να κοσμεί το νέο χιλιάρικο...» ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.