X

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες της κυβέρνησης

Αναμένοντας τα stress test των τραπεζών, την αξιολόγηση από την τρόικα και την αποκλιμάκωση των spreads, η κυβέρνηση έχει αρκετά «φορτωμένο» πρόγραμμα τις επόμενες εβδομάδες.

Ant1news

Τα καλά αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών αναμένει το κυβερνητικό επιτελείο, αφού θα αφήσουν περιθώρια για χρήση των διαθέσιμων αποθεματικών του ΤΧΣ. Η κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών του 2015, μαζί με τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης από την τρόικα αποτελούν τα κύρια θέματα στα οποία συγκεντρώνεται η κυβέρνηση. Τα θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης, μαζί με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των speads αναμένονται από την κυβέρνηση να επαναφέρουν την κατάσταση στο σημείο πριν από την αναταραχή των αγορών.

Το Μαξίμου επιμένει στο στόχο της απεμπλοκής από το Μνημόνιο, ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για μια προληπτική γραμμή στήριξης, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η αστάθεια των αγορών. Το μήνυμα που έλαβε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα από τις αγορές, δεν παραβλέπεται , θεωρεί όμως ότι το εξέλαβε και η αξιωματική αντιπολίτευση και η κοινωνία.

Η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι το δύσκολο για την κυβέρνηση, αφού οι δανειστές απαιτούν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, προβάλλοντας παράλληλα τους δικούς τους υπολογισμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015. Στο πλαίσιο αυτό καθυστερεί και η κατάθεση της ρύθμισης για τα χρέη προς το Δημόσιο, όπως και η τροποποιημένη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Οι αλλαγές στους  μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δρομολογούνται, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για τις αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Αφού οι μονομερείς ενέργειες δεν απέδωσαν καρπούς, αναζητείται η επικοινωνιακή οδός, η οποία θα της επιτρέψει την παράκαμψη στις αντιδράσεις των βουλευτών και θα έχει ταυτόχρονα και μειωμένο επικοινωνιακό κόστος.

Οι διαρροές ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού ήταν αρκετά φιλόδοξα, δεν αποκλείουν την άσκηση πιέσεων για μείωσή τους από τους δανειστές. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναζητηθούν οι 180 βουλευτές, που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να φτάσει μέχρι το 2016.