X

Τα «καυτά» θέματα με την τρόικα στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Τα ανοικτά μέτωπα εντός και εκτός κυβέρνησης καλούνται να «κλείσουν» Σαμαράς και Βενιζέλος, στη σημερινή τους συνάντηση στις 18:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ant1news

Ανοιχτά θέματα απέναντι στην τρόικα, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης καλούνται να κλείσουν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά την εσπευσμένη προαναγγελία για έξοδο από το Μνημόνιο, στη χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά στο συνέδριο της ΣΕΤΕ, η δικομματική έχει μπροστά της έναν όγκο ζητημάτων, με αρχή αυτό της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα.

«Δεν χρειαζόμαστε άλλο Μνημόνιο... όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά Μνημόνιο εποχή» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας, για ακόμα μία φορά, τους κινδύνους της πολιτικής αστάθειας, που προκαλούνται από την πόλωση της περιόδου, την οποία επιρρίπτει στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ωστόσο τη σημαντικότητα των μεταρρυθμίσεων – τις οποίες φροντίζει και το Βερολίνο να υπενθυμίζει-  προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού» και για αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιτρέψει σε κανέναν να τις εμποδίσει.

Αναφορικά με τα θέματα απέναντι στην τρόικα-κι ενώ η διαμάχη μεταξύ στελεχών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του νέου μισθολογίου καλά κρατεί- οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να διαμορφώσουν μία κοινή και τελική γραμμή στα δύσκολα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, καταλήγοντας σε ενιαία γραμμή και στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας.

Οι πυρετώδεις κυβερνητικές διαβουλεύσεις ενόψει της έλευσης των δανειστών, στα θέματα των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία,- θέματα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον υπουργό Οικονομικών, είναι ενδεικτικά του βαθμού της δυσκολίας που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η γραμμή αποστασιοποίησης από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, που έχει χαράξει η Χαριλάου Τρικούπη, εδώ και καιρό, κάνει τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μην αποτελεί έκπληξη. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την πατρότητα της διαρροής του νέου μισθολογίου στη δημοσιότητα, επιμένει ότι η προώθησή του συνιστά δέσμευση της χώρας απέναντι στους δανειστές, τονίζοντας ότι η παρέμβαση είναι αναγκαία όχι μόνο για να απαλειφθούν οι αδικίες, αλλά και για να υπάρξει μισθοδοτική επιβράβευση στα πλέον αποδοτικά στελέχη του Δημοσίου.

 «Ότι συζητάμε με την τρόικα έχει συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο προσεκτικό όταν σχολιάζει δημοσιεύματα, που μάλιστα δεν απηχούν τις απόψεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης», επεσήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ραδιοφωνικό σταθμό 90,1.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει ζητήσει η υπόθεση του νέου μισθολογίου να μεταφερθεί και να διαχειριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο κ. Πρωτόπαπας επέμεινε στο ραδιόφωνο του 9,84 ότι  «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωράει μόνο του, χωρίς να έχει συζητήσει μαζί μας».

Εκτός του μισθολογίου και του ασφαλιστικού που θα παραπεμφθούν στο νέο χρόνο, στη σημερινή συνάντηση, όπου θα είναι παρόν και το οικονομικό επιτελείο οι εκκρεμείς απολύσεις στο Δημόσιο και τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, τελική συμφωνία για lock out) θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.