X

«Άστραψε» ο Σαμαράς για την καθυστέρηση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων

Με το πόδι στο «γκάζι» βρίσκονται οι «παραγωγικοί» υπουργοί, μετά τις χθεσινές «αστραπές» Σαμαρά, για να κλείσουν το μεγάλο και ακανθώδες -όπως εξελίχθηκε- θέμα των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στην χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, σε έντονο και οργισμένο ύφος, έδωσε σαφείς εντολές να κλείσει το θέμα εντός των επόμενων ημερών και μάλιστα ζήτησε άμεση συνεννόηση με την τρόικα, ώστε να μην υπάρξει καμία εμπλοκή.

Το βέβαιο είναι ότι το εγχείρημα αυτό είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο γιατί πρέπει, όπως έλεγαν παράγοντες του υπουργείου, να «κουμπώνει» και με την ρύθμιση για την διευθέτηση των λεγόμενων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ακόμη και αν δεν έρθουν μαζί οι ρυθμίσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου- όπου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου- υπάρχει δυσφορία για τον χειρισμό του θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυτό που θέλει είναι να κλείσει το θέμα και να υλοποιηθεί στο ακέραιο η πρωθυπουργική εξαγγελία, για βαθιά ανάσα σε όσους χρωστούν, με πολλές δόσεις που θα φθάνουν ως τις 100.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση

- Μηνιαίες δόσεις έως 100 (100 δόσεις για χρέη έως 15.00€ και 72 δόσεις για χρέη άνω των 15.000€)

- Μείωση επιτοκίου υπερημερίας στο 4,5%-4,7%

- Κούρεμα προσαυξήσεων έως και 90% (κλιμακωτά ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων)

- Μπόνους σε όσους είναι στην παλιά ρύθμιση των 48 δόσεων με μείωση προστίμων-προσαυξήσεων έως 30%

- Δεν θα μπαίνουν στην ρύθμιση όσοι έχουν χρέη άνω του 1.000.000€

Και βέβαια όλα αυτά στην «σκιά» του βουνού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την ώρα μάλιστα που οι φορολογούμενοι έχουν «γονατίσει» από τους φόρους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ.€ στο τελευταίο δίμηνο που σέρνεται η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση. Τα ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν συνολικά στα 70 δισ.€ προς την εφορία και τα 20 δισ.€ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εντυπωσιακό είναι, πάντως, και το ότι από την αρχή της κρίσης, δηλαδή από το 2009, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 36,6δις.€, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων, της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της αδυναμίας ή ανικανότητας των αρμόδιων υπουργείων να προωθήσουν και να εφαρμόσουν μια ρύθμιση που θα εξυπηρετεί πραγματικά τους υπόχρεους.

Διαπραγμάτευση και για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Η διαπραγμάτευση γίνεται εξ αποστάσεως με ανταλλαγή προτάσεων, στοιχείων και τηλεδιασκέψεων με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών οι οποίοι δεν δέχονταν τα διαφορετικά σχέδια ρυθμίσεων που είχαν προκριθεί τις προηγούμενες ημέρες από τα αρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με πηγές των δανειστών τα βασικά σημεία διαφωνίας ήταν οι πιο «ευνοϊκές» σε αριθμό δόσεων και όρους ένταξης διατάξεις των επιχειρηματικών δανείων αλλά και το πλαίσιο ένταξης επιχειρήσεων που δεν οδηγούσε σε «καθαρούς» υπολογισμούς των επιπτώσεων στις τράπεζες. Ανάλογες ενστάσεις προκαλεί και η αύξηση των δόσεων με πιέσεις για πολύ αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια ένταξης στο μέγιστο των 100 δόσεων.

Η τρόικα, όπως είχε καταστήσει σαφές την τελευταία ημέρα του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα, θέλει η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη να κουμπώνει με την αντίστοιχη για τα κόκκινα δάνεια που προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας.