X

Διαπραγμάτευση και έξοδος από το μνημόνιο στο τραπέζι Σαμαρά-Βενιζέλου

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο ήταν τα κυρίαρχα θέματα στο τετ α τετ Σαμαρά-Βενιζέλου. «Κλείδωσε» η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.

Ant1news



Η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους εκπροσώπους των δανειστών και οι κινήσεις της κυβέρνησης προς την οριστική έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Οι τρεις άνδρες συζήτησαν για τις εκκρεμότητες σε «καυτά» ζητήματα των διαπραγματεύσεων, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που «κλείδωσε», όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, για τον τρόπο με τον οποίο θα βγει η χώρα μας από το πρόγραμμα, καθώς και για τις σταδιακές φοροελαφρύνσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση.



«Η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την έξοδό της από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην επόμενη φάση. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε αντίδραση των αγορών, η οποία στέλνει μηνύματα σε όλους. Εμείς έχουμε ενσωματώσει στο σχεδιασμό μας το γεγονός αυτό.  Τα πράγματα είναι πάντα δύσκολα, τα επιτεύγματα είναι πολλά, η κατάσταση είναι διαφορετική αλλά είναι πάντα εύθραυστη. Ξέρουμε τι είδους διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει και την κάνουμε, ώστε να ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να διαμορφώσουμε την περίοδο μετά το πρόγραμμα, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα, αλλά με την σιγουριά που προσφέρει η συμμετοχή μας στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες. Το καταλαβαίνουν και οι εταίροι μας, το καταλαβαίνουν και οι αγορές», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης, "φωτογραφίζοντας" ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Έλληνες πολίτες νομίζω ότι καταλαβαίνουν και κάτι ακόμη: ότι δεν υπάρχει η άνεση και το περιθώριο σε κανέναν να λέει ανεύθυνα ψέματα. Άρα, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να συσπειρωθούμε στην προσπάθεια αυτή, να έχουμε τη σταθερότητα, την ενότητα, την συναίνεση και την υπευθυνότητα που απαιτείται, γιατί πραγματικά μέχρι το τέλος της χρονιάς και σίγουρα μέχρι το Φεβρουάριο που θα έχουμε τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση μέσα στην οποία κινούμαστε ως χώρα. Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεκτικοί, πάρα πολύ υπεύθυνοι. Και βεβαίως δεν υπάρχει «σχέδιο Β». Ποτέ δεν υπήρχε και απεδείχθη και τώρα ότι όποιος σκέπτεται με όρους "σχεδίου Β" παίζει με τη φωτιά», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς για την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα έρθει τάχιστα» στη Βουλή, ενώ σε ερώτηση για το αν διαπραγμάτευση και η συνάντηση με την τρόικα μπορεί να τινάξει τα πράγματα στον αέρα, απάντησε αρνητικά. «Όχι, καθόλου. Δεν εκτιμώ ότι θα τινάξει τίποτα τα πράγματα στον αέρα. Η αξιολόγηση, η λεγόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, το review που γίνεται, θα ολοκληρωθεί κανονικά. Μέχρι 18 Δεκεμβρίου, που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τελευταίο της χρονιάς, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, οι επαφές, οι διαπραγματεύσεις ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στις ισχύουσες αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε σχετικά και τόνισε την ανάγκη για ενότητα.

«Αν είχαμε στη χώρα μας σοβαρότητα, εάν είχαμε συναίνεση, εάν όλοι στρατευόμασταν σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και να αλλάξουμε σελίδα, θα είχαμε πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Δυστυχώς δεν έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Αυτό μας δυσκολεύει. Τώρα, εάν δεν υπάρχει συναίνεση κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλλημα. Ένα δίλλημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Εάν αποδέχεται και στηρίζει την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθεί μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο. Λοιπόν, εδώ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαφυγής. ‘Η θα πορευθούμε ενωμένοι εθνικά, υπεύθυνοι και συμπαγείς ή θα μπούμε σε αυτό το βασανιστικό δίλλημα για το οποίο έχει πια υποχρέωση να απαντήσει ο κάθε πολίτης», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν κ. Σαμαράς θα καλέσει τον κ. Τσίπρα για να επιδιώξει αυτή τη συναίνεση και απέφυγε να απαντήσει, εξαπολύοντας εκ νέου πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα θεσμοί διαλόγου. Είδατε προχθές τον τριήμερο διάλογο στη Βουλή. Είδατε πως μιλήσαμε εμείς, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πώς μίλησε η αντιπολίτευση. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το μόνο που άκουσα ήταν απόλυτη άρνηση και η επίμονη πρόσκληση να τα παρατήσουμε να φύγουμε τώρα, εν μέσω διαπραγμάτευσης, να πάμε τώρα σε εκλογές, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάμε να κάνουμε. Και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής περιόδου. Δηλαδή τι προτείνουν στον ελληνικό λαό; Να θυσιάσει τις θυσίες του. Να τις τινάξει στον αέρα. Διότι για φανταστείτε μια προεκλογική περίοδο 30 ημερών, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην οικονομία, στη λειτουργία των χρηματοοικονομικών μηχανισμών και θεσμών.

Έλεος δηλαδή, ας σεβαστούμε τους απλούς ανθρώπους, τον κάθε πολίτη, το κάθε νοικοκυριό, την κάθε επιχείρηση, που ξέρει τις δυσκολίες αλλά βλέπει ότι τώρα φαίνεται το φως. Αλλάζουν τα πράγματα και όταν τα πράγματα αλλάζουν στην οικονομία συνολικά μακροοικονομικά, η αλλαγή θα φτάσει και στο επίπεδο κάθε επιχείρησης, κάθε ανέργου, κάθε σπιτιού», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χαρδούβελης: Σε ώρες η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

«Μιλήσαμε για πολλά θέματα, για το πώς πάει η αξιολόγηση, όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα βγούμε από το πρόγραμμα. Μιλήσαμε για την επόμενη ημέρα, για τα σημερινά προβλήματα, για τις λύσεις που θα δώσουμε. Ήταν μία εκτενής κουβέντα αρκετά παραγωγική», ανέφερε από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ανακοινώνοντας ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη «έρχεται σε ώρες». «Όλα έχουν συμφωνηθεί», πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης αναφερόμενος στη ρύθμιση.