X

Διαβουλεύσεις για τη μετά μνημόνιο εποχή

Σε διαρκή επαφή με τους εταίρους για την επόμενη μέρα του προγράμματος, χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα, είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Ant1news

Στην μετά μνημόνιο εποχή είναι πλέον στραμμένη η προσοχή της κυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά να σημειώνει πως ζητούμενο είναι η χώρα να προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση σε έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, έτσι ώστε στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου να ληφθεί απόφαση για την επόμενη μέρα του προγράμματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής  πλευράς για την μετά το μνημόνιο εποχή, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της χώρας.  Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά τόνισε με νόημα πως «η επιστροφή  στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά και ότι επιστρέφει σιγά σιγά στην ασφάλεια».

 Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση με τους δανειστές της για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του μνημονίου. Το ζητούμενο είναι η χώρα να προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση σε έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ο ελληνικός λαός το τελευταίο διάστημα, σε μία ασφαλή πορεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Κι όλα αυτά την ώρα που τα νέα από τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι καλά, αφού οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι σημαντικά μικρότερες από 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ Εθνική και Eurobank μπορούν να τις διαχειριστούν με εσωτερικές κινήσεις, χωρίς να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τη Σύνοδο απασχόλησε και το ζήτημα της Κύπρου, και ειδικότερα η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία με την προκλητική παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Μετά από μάχη που δόθηκε και κοινή στάση Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας (σημειώνουμε ότι ο Α. Σαμαράς εκπροσώπησε και τον ασθενή πρόεδρο Ν, Αναστασιάδη) στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τα μέλη του «εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσαν την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβασθεί την κυπριακή κυριαρχία στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε και λεκτική αντιπαράθεση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που τάχθηκε υπέρ μιας πιο ήπιας διατύπωσης στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου.

Για συνέχιση του εγκλήματος μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχιση του εγκλήματος, επειδή η ίδια δεν θέλει και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας, αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Α.Σαμαρά μετά την Σύνοδο Κορυφης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η Σύνοδος Κορυφής ήταν άλλη μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό ώστε να εγγυηθεί ότι η χώρα θα μείνει δεσμευμένη στους δανειστές. Κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό ότι "όσο κι αν ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να «διανθίσει» τη νέα μνημονιακή εποχή με αοριστολογίες που παραπέμπουν σε ένα νέο μνημόνιο με άλλο όνομα, αλλά τις ίδιες καταστροφικές δεσμεύσεις".