X

Σαμαράς: Τα τεστ αντοχής ξεπέρασαν κάθε προσδοκία

"Βήμα βήμα βγαίνουμε από την κρίση", το μήνυμα Σαμαρά. Περισσεύουν τα 11,4 δισ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισημαίνουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Ant1news



Απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, που επιβεβαιώνουν την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια τους, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Στη θετική επίδοση των ελληνικών συστημικών τραπεζών και στη σημασία της στάθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέροντας ότι «μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ». «Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο», τονίζει ο κ. Βενιζέλος και εξηγεί:

«Τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι: 

- μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ

- τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012

- μπορούν εύκολα να  υπάρξουν  πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ανάγκες που είναι αισθητά μικρότερες από ό,τι νομίζεται και εγγυήσεις  που δεν είναι ούτε νέο  δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών. 

Τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν: 

- την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων κάθε κατηγορίας και βεβαίως της απασχόλησης

- την εφαρμογή ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες 

- την επιστροφή καταθέσεων 

Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους  «τραπεζίτες». Τα σημερινά θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014 που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν  χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί  επωφελής και για το δημόσιο και  για την εθνική οικονομία συνολικά», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Χαρδούβελης: Διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ.

Την έντονη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των stress tests εξέφρασε επίσης ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

«Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test.  Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.  Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών και τονίζει τη σημασία των εξελίξεων αυτών για την ελληνική οικονομία.

«Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις  για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», υπογραμμίζει ο κ. Χαρδούβελης.

Στο υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επισημαίνουν ότι «το τέλος της πολύ δύσκολης άσκησης  των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες κεφαλαιακά θωρακισμένες» και ότι «ο τραπεζικός τομέας λειτουργεί πλέον σε στέρεες βάσεις και οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο που τους αναλογεί για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπερκαλύπτουν τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ. Μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης», σημειώνουν στο ΥΠΟΙΚ και εξηγούν ότι:

«Το 2013, μετά από την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων που οδήγησε στον σχηματισμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τη σημερινή τους μορφή, ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων (ΑΜΚ) με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συνολικού ποσού περίπου 26 δισ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου περί των 8,3 δισ. ευρώ.

Οι επιτυχημένες ΑΜΚ επέτρεψαν:

Πρώτον, την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών εν όψει των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Δεύτερον, την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές για άντληση ρευστότητας με κόστος χαμηλότερο - σε ορισμένες περιπτώσεις - από το αντίστοιχο του Ελληνικού Δημοσίου.

Τρίτον, τη σηματοδότηση από μέρους των αγορών της αρχής του τέλους για την ελληνική δημοσιονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει την σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς, την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους».