X

Δεν συζητά για νέο ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να στείλει προς την τρόικα τις θέσεις της για όλα τα ανοιχτά θέματα, με στόχο την ταχεία επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα.

Ant1news

Κόκκινη γραμμή ότι δεν θα συναινέσει σε τυχόν αξίωση των δανειστών για νέο ασφαλιστικό και αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος, που διέπει τις ομαδικές απολύσεις φαίνεται πως βάζει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα είναι η τελευταία της μνημονιακής περιόδου.

Σε αυτή τη θέση κατέληξαν χθες Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, ο συνδικαλιστικός νόμος και ιδίως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που έχει αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επεξεργαστεί επιτροπή του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης, Πιερρακάκης, Ρήγας, Χριστοφιλοπούλου) σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένουν ότι η απαίτηση για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων δεν δικαιολογείται ούτε από την πολιτική συγκυρία ούτε από τη σημαντική μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει συντελεστεί. Κατά πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος τόνισε για το θέμα του μισθολογίου στο Δημόσιο στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό ότι: «ο προηγούμενος νόμος ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί και συνεπώς θα πρέπει να φέρει ισχυρά στοιχεία ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται, τα επόμενα 24ωρα, να στείλει προς την τρόικα τις θέσεις της για όλα τα ανοιχτά θέματα, με στόχο την ταχεία επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι ελληνικές θέσεις, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναμένεται να φτάσουν το αργότερο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας σε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ, ενώ στο μεσοδιάστημα θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Πάντως, χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε ερώτημα για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ και κατά προέκταση της τρόικας, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι αναμένουν από τις ελληνικές αρχές «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής». Ερωτηθείς πότε θα σταλούν οι θέσεις της Ελλάδας, ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Αθήνα έχει, πρακτικώς, στη διάθεσή της ένα «παράθυρο» 10 ημερών για τη διαμόρφωση των τελικών θέσεών της, λόγω της συγκρότησης της νέας Επιτροπής και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση του δεκαημέρου αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, με ορόσημο τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου.