X

Σαμαράς, Βενιζέλος και Χαρδούβελης στο Μαξίμου με το βλέμμα στο Eurogroup

Ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ant1news

Παρά την πίεση από την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη τόσο για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όσο και για την «επόμενη ημέρα».

Η κατάταξη της Ελλάδας στις χώρες που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης ή και βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά, σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο, από την Άγκελα Μέρκελ, όπως και η οριοθέτηση της 8ης Δεκεμβρίου ως σημείο λήψης αποφάσεων για την αλλαγή της σχέσης της χώρας με τους δανειστές, από τον ευρωπαίο επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, ήταν δύο νέα που ακούστηκαν με ικανοποίηση από το Μαξίμου.

Τα μηνύματα που έρχονται από τους εταίρους κάνουν την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα να φαίνεται πως πλησιάζει σύντομα και ταυτόχρονα «σφραγίζει» με επιτυχία το σχέδιο Σαμαρά για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές και το ζήτημα του χρέους να τακτοποιείται πριν το τέλος του έτους και σίγουρα πριν την εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συμφωνία ωστόσο, δε θα «χαριστεί» στην Αθήνα, από την οποία θα απαιτηθεί να κάνει αντίστοιχες κινήσεις. Ήδη οι προτάσεις της Ελλάδας δεν φαίνονται ικανοποιητικές στην τριμερή. Το θέμα θα τεθεί και στο Eurogroup, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες η κυβέρνηση να δείξει διαλλακτικότητα σε φλέγοντα θέματα, όπως  το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά.

Μπαίνοντας στην τελική οδό της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός παρακολουθεί με προσοχή τα όσα διαδραματίζονται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση κορυφής Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου. Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων τέθηκε και στην ατζέντα των θεμάτων που συζήτησαν στη συνάντηση της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αναμένεται να βρεθεί και στο τραπέζι της σημερινής συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παρών στη συνάντηση, που θα γίνει στις 12:30 θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup  την ερχόμενη Πέμπτη.

Το σκηνικό πολιτικής πόλωσης, η αναμονή της αξιολόγησης από την τρόικα και παράλληλα οι διεθνείς προκλήσεις, με την Προεδρική εκλογή στο φόντο, είναι το περιβάλλον στο οποίο καλείται να πορευτεί η κυβέρνηση.

Δίνοντας ένα στίγμα της κυβερνούσας παράταξης, ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, σημείωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος  «δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα... η πολιτική σταθερότητα της χώρας είναι και εδώ απαραίτητη προϋπόθεση».

Σε αυτά τα πλαίσια δε λείπουν οι τριγμοί εντός της δικομματικής κυβέρνησης. Αφενός η κίνηση του αποχωρήσαντος υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, να δώσει στη δημοσιότητα το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων προκάλεσε εκνευρισμό. Αφετέρου, οι κ.κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας και Δημήτρης Καρύδης του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν την άγνοια του κόμματός τους στις προτάσεις Δένδια, τη στιγμή που ο κ.Χαρδούβελης σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «καλό είναι οι ρυθμίσεις να ανακοινώνονται λίγο πριν εφαρμοστούν». Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «κατέθεσε προσωπικές του απόψεις».