X

Τα «κόκκινα δάνεια» στο τραπέζι Σαμαρά-Βενιζέλου με τους τραπεζίτες

Επί τάπητος στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών τέθηκαν τα "κόκκινα δάνεια". Οι τράπεζες είναι έτοιμες, το μήνυμα του Μιχάλη Σάλλα.

Ant1news



Το «καυτό» ζήτημα των κόκκινων δανείων, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα «ανοιχτά» μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ρευστότητα και το απόθεμα του ΤΧΣ, ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «κλείσει» και να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ ο πρωθυπουργός διερευνά αν υπάρχουν δυνατότητες να δεχθεί η τρόικα πιο ευνοϊκές λύσεις για όσους αντιμετώπισαν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανείων λόγω της κρίσης.

Ο επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, κατέστησε σαφές ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση, που - όπως είπε -  θα εφαρμοστεί  μόλις περάσει από τη Βουλη, ενώ τόνισε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο για την οικονομία.

«Οι τράπεζες, επειδή το θέμα συζητείται αρκετά, είναι αυτή τη στιγμή έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες, ούτως ώστε πολύ γρήγορα να γίνει εφαρμογή, για να ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και αναπτυξιακά την οικονομία», δήλωσε σχετικά ο κ. Σάλλας, αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια».

Για το θέμα, που απασχολεί παρά πολλούς πολίτες, η τρόικα ζητά άρση των περιορισμένων στους πλειστηριασμούς και να μην αντιμετωπιστούν με τους ίδιους όρους τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια.

Ερωτηθείς για την άρση της προστασίας των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι «δεν έγινε τέτοια συζήτηση» και «κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών». Ο επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ακόμη ότι «εξηγήσαμε στη συνάντηση με την κυβέρνηση ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτό το πλάνο, της ανάπτυξης του 2,5-3%», για την επόμενη χρονιά.

Βενιζέλος: Θα βρεθεί λύση με την τρόικα - δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμών για φτωχά και μεσαία νοικοκυριά - δεν θα μειωθούν οι συντάξεις

«Συνεχίσαμε τη συζήτηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, γιατί όπως ξέρετε αναμένουμε την επιστροφή της τρόικας, το κλείσιμο αυτής της συζήτησης και το άνοιγμα της νέας σελίδας», τόνισε με τη σειρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ενδιαφέρουσα τη συζήτηση με τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες».

«Κάναμε συνάντηση με στόχο τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στην οικονομία και την κοινωνία. Στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στα νοικοκυριά. Άρα τώρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο βέβαιοι ότι θα λυθούν προβλήματα, προβλήματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, προβλήματα επενδύσεων, προβλήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και προβλήματα κοινωνικά που αφορούν την κάθε απλή οικογένεια», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε ότι «στόχος είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου».

«Θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχει βρεθεί λύση σε όλα» με την τρόικα εντός του έτους.  Όπως είπε, δεν υπάρχουν ενστάσεις από τους δανειστές, απλά «έχουν ορισμένες απόψεις κι εμείς έχουμε τις δικές μας με βάση τις προτεραιότητες της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «κι ένα κλίμα εσωτερικό συναίνεσης και σταθερότητας, που στηρίζει την οικονομία και προστατεύει τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματά μας, τα δημοσιονομικά», ενώ σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και τα μεσαία νοικοκυριά.

«Είδα που ρωτούσατε για το θέμα των πλειστηριασμών, ας πούμε, πρώτης κατοικίας. Λοιπόν, είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς των μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας, για τα νοικοκυριά τα οποία είναι φτωχά ή μεσαία», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι «είναι στη συζήτηση μόνο για διοικητικού χαρακτήρα θέματα. Δεν είναι για ζητήματα που αφορούν την ουσία που απασχολεί κάθε συνταξιούχο, δηλαδή το πόση σύνταξη παίρνει. Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις».



Επιπλέον, στη σύσκεψη εξετάστηκε κατά πόσον οι τράπεζες, που βγήκαν ισχυρές από τα πρόσφατα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, υπάρχει πιθανότητα κάποια ή κάποιες εξ αυτών να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την «αντιμετώπιση» των κόκκινων δανείων και αν, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πόροι του ΤΧΣ.

Το ζήτημα των κόκκινων δάνειων αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία αναμένει πρόοδο στα «ανοιχτά» θέματα προκειμένου να αφιχθεί στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Τι δήλωσε κορυφαίος υπουργός για την επιστροφή της τρόικας

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η τρόικα ενδεχομένως να έρθει και μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ωστόσο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ανέφερε στον ΑΝΤ1 και τον Δημήτρη Κοτταρίδη ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί ότι οι επικεφαλής της τριμερούς θα επιστρέψουν τόσο γρήγορα.

Ο Δημήτρης Κοτταρίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μετέφερε τι συζητήθηκε στη σύσκεψη:



Στη σύσκεψη στο Μεγάρου Μαξίμου, εκτός από το οικονομικό επιτελείο, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου.