X

Βενιζέλος: Το ΔΝΤ παραμένει και στην προληπτική γραμμή στήριξης

Στην ισχύ του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει το 2016, παράλληλα με την προληπτική γραμμή στήριξης, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ant1news



Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά τις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι.

«Εμείς το χρησιμοποιούμε αν το θέλουμε ή αν το έχουμε ανάγκη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, κάτι που ισχύει και για την προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να βγούμε στις αγορές».

Σε σχέση με το πρόγραμμα από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας και αν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου και πως αν υπάρξει παράταση θα είναι μικρή και θα αφορά τεχνικές λεπτομέρειες. Γιατί παράταση «σημαίνει νέο δάνειο και νέο δάνειο δεν θα υπάρξει, ούτε χρειάζεται», ξεκαθάρισε.

Στόχος, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι να κλείσουμε σε όλα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου στο Eurogroup, ενώ επισήμανε ότι οι τηλεδιασκέψεις με την τρόικα είναι πολλές και πυκνές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε δύσκολες τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι, είπε όμως ότι είναι «ένα βήμα προς την ολοκλήρωση  αυτής της τελικής διαπραγμάτευσης».

«Το βασικό μας ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης. Θα μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας για μισθούς και συντάξεις», υπογράμμισε, ενώ όπως τόνισε δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θέμα στο οποίο επιμένει η τρόικα.

«Όποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα, κάνουν λάθος. Χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση και ενότητα γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια, λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Για να έχουμε ισχύ και πειστικότητα και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε σε αυτό το "μπρα ντε φερ" που γίνεται, πρέπει να έχουμε πίσω μας την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να παράγουμε εμείς συνεχώς αστάθεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς ακόμη για το αν θα υπάρξει επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι δεν θα υπάρξει και ότι αυτή θα γίνει όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία μικρή παράταση του προγράμματος για τεχνικούς λόγους άφησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, οι οποίοι μετείχαν στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στη Γαλλία.