X

Μαξίμου: όσοι προβλέπουν την καταστροφή, θα διαψευστούν

Ούτε οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν μιλούν για αδιέξοδο και ναυάγιο, τονίζουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ant1news

«Όσοι βλέπουν την καταστροφή θα διαψευστούν», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου για όσα διαδραματίστηκαν στο Παρίσι, τις απαιτήσεις των δανειστών και τις ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα, που διαμορφώνουν το πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης ενόψει του τέλους του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης στο τέλος του έτους.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, απαντώντας στις πολιτικές αντιδράσεις για όσα διημείφθησαν στο Παρίσι, αλλά και αναφορές εγχώριων και διεθνών μέσων ενημέρωσης επισημαίνουν ότι «ούτε οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν μιλούν για αδιέξοδο και ναυάγιο».

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή το αργότερο ως το τέλος του έτους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του προγράμματος μόνο για τεχνικούς λόγους και όχι νέο πρόγραμμα.

«Νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο και κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την έξοδο από το μίνι υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα της τρόικας, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ ως το 2016, όπως προβλέπεται σήμερα.

Το υπόλοιπο των δόσεων του ΔΝΤ θα λειτουργεί παράλληλα με την προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε «αν το θέλουμε ή αν έχουμε ανάγκη» να μπορούμε να πάρουμε χρήματα από εκεί, αν και όπως υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης «στόχος μας είναι να βγούμε στις αγορές». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι αυτήν την ώρα η διαπραγματευτική ισχύς της Κυβέρνησης αποδυναμώνεται, καθώς σοτ εσωτερικό της χώρας παράγεται κλίμα αστάθειας.

Για πιθανή παράταση του προγράμματος, μόνο εξαιτίας τεχνικών λόγων, έκαναν λόγο τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όσο και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Αποκαλύπτοντας το κλίμα στο οποίο έγινε η διαπραγμάτευση στο Παρίσι, ο Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με βουλευτές, αποκάλυψε ότι το πιό σκληρό πρόσωπο απο τους δανειστές έδειξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο τα απαιτούσε όλα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αδιαφορώνντας για τις όποιες πολιτικές ή άλλες συνθήκες υπάρχουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι εξελίξεις στο Παρίσι και η τακτική της Κυβέρνησης έναντι των παράλογων απαιτήσεων της τρόικας επιβεβαιώνουν την αποτυχία της στρατηγικής του «καλού και υπάκουου μαθητή» που ακολουθεί εδώ και δυόμισι χρόνια η Κυβέρνηση Σαμαρά.