X

Αναζητώντας συμβιβαστική οδό με την τρόικα

Με τους δανειστές να πιέζουν, ενώ πιέζει και ο χρόνος για το τέλος του μνημονίου και την εκλογή ΠτΔ, η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια "χρυσή τομή"

Ant1news

Προσπάθειες για να «σπάσει» τον τοίχο που ύψωσε η τρόικα στο Παρίσι, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κάνει η Κυβέρνηση εξετάζοντας το πλαίσιο των πιεστικών αιτημάτων της τρόικας για την λήψη ή την επίσπευση μέτρων που αφορούν το νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, την περικοπή συντάξεων και τις ...ανακατατάξεις στον ΦΠΑ, με αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ απο το 6,5% και μετάταξη ορισμένων βασικών αγαθών σε υψηλότερο συντεελστή απο αυτόν που βρίσκονται σήμερα.

Στην συνεδρίαση του Euro Working Group (των στενών συνεργατών των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) για την προετοιμασία του κρίσιμου Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αναλύθηκαν διεξοδικά τα επιχειρήματα της τρόικας αλλά και της ελληνικής πλευράς. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, το Euro Working Group άφησε ανοιχτό παράθυρο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως το τέλος Δεκεμβρίου, διάστημα ως το οποίο ζήτησε κι απο τις δύο πλευρές να επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε λύσεις, ασκώντας έτσι κι αυτό με την σειρά του πίεση προς την ελληνική πλευρά για ...συμβιβασμούς.

Ωστόσο, παράλληλα με την προσπάθεια για κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης τρέχει και ο ούτως ή άλλως σχετικός με αυτήν καθορισμός του πλαισίου για την "επόμενη ημέρα απο το Μνημόνιο", με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην "επιχείρηση πειθούς" της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ για αποδοχή ως ισότιμης της συμμετοχής του ΔΝΤ στην προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα λειτουργήσει ως «δίχτυ προστασίας» της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα σηματοδοτηθεί με τη χορήγηση ξεχωριστής προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, αντίστοιχου ύψους του προγράμματος που υπάρχει ήδη για την Ελλάδα ως το 2016 και ανέρχεται συνολικά, μαζί με "καθυστερούμενα" του 2014, σε περίπου 16 δις.

Σε ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με την Καθημερινή, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ECCL, την προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, αλλά σε επίπεδο συλλειτουργού και όχι πια ως «τεχνικού συμβούλου».

Εκτιμάται ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην μεταμνημονιακή φάση της ελληνικής οικονομίας, θα προσφέρει ασφαλέστερο περιβάλλον στους επενδυτές και τους πιστωτές, καθώς και τη δυνατότητα διαρθρωτικών κινήσεων στον προϋπολογισμό του 2015, εάν και εφόσον επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των ελεγκτών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το ΔΝΤ για λύση στο αδιέξοδο των διπαραγματεύσεων, στις οποίες έχει δείξει το σκληρότερο πρόσωπο απο τις συνιστώσες της τρόικας,  αναφέρθηκε και ο κ. Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε ότι ούτως ή άλλως το πρόγραμμα του Ταμείου στο οποίο μπορεί να καταφύγει η Ελλάδα, αν απαιτηθεί, έχει διάρκεια μέχρι το 2016.

Πάντως, αναφορικά με το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, το δημοσιονομικό κενό, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει, υπενθυμίζοντας ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί των δανειστών στο παρελθόν έπεφταν στο κενό.

Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του Μαξίμου, επιμένουν ότι η συμφωνία με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει εγκριθεί από τη Βουλή, πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα για επίσπευση της..