X

Βενιζέλος: «Αποσύρετε το Barbaros και συζητάμε τα πάντα»

Το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών από την Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες στην περιοχή της Μεσογείου.

Ant1news

Στην τουρκική τηλεόραση μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη δημοσιογράφο Asligul Atasagun (Turkish TV, Cine5) καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμμετέχει η Τουρκία στις συζητήσεις και τις συμφωνίες που γίνονται στην Μεσόγειο για τα θέματα της ενέργειας.

«Η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ήταν το αποτέλεσμα της βάναυσης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και κυρίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας λόγω της παρουσίας του τουρκικού πλοίου, του περίφημου Barbaros, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς άδεια, χωρίς κανενός είδους δικαίωμα. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ εύκολη λύση προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις  και να ξαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία.  Η λύση είναι να σταματήσει η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απατώντας στο ερώτημα «γιατί διεκόπησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, πριν από δύο μήνες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δημοσιογράφος υπερασπιζόμενος την τουρκική κυβέρνηση σημείωσε ότι «ήταν απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να γίνουν έρευνες στην ΑΟΖ»

Ο κ.Βενιζέλος αμφισβήτησε την υπόσταση του ψευδοκράτους  λέγοντας ότι «αυτός ο τίτλος, "Συμφωνία μεταξύ της επονομαζόμενης «Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»…", δεν είναι κάτι έγκυρο και αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Όπως καταλαβαίνω, η Τουρκία επικαλείται πάνω από όλα την ιδιότητα του εγγυητή. Σε δεύτερο επίπεδο, αυτή η εμπορική συμφωνία με τις επονομαζόμενες αρχές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, της επονομαζόμενης «Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ του επονομαζόμενου «Κράτους της Βόρειας Κύπρου» και της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Αυτό είναι κάτι ανύπαρκτο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας καθώς και στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης».

Αναφορικά με την πρόσφατη τριμερή μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι τα τελευταία δώδεκα, αν όχι 40 χρόνια, «υπάρχει ανοικτή διαβούλευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», τονίζοντας ότι

«Υπάρχει, μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, κάτι που δεν υφίσταται ακόμη μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, διενεργούμε επαφές, συνομιλίες, διαβουλεύσεις, όπως συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η αρχή μας και η συμπεριφορά μας είναι πολύ ξεκάθαρες. Σεβόμαστε αναντίρρητα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και, από αυτή την άποψη, έχουμε το δικαίωμα να δηλώνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσω διαβούλευσης με τους γείτονές μας».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα προτίθεται να προβεί σε νομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που η τελευταία δε σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, ο κ. Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός. Επεσήμανε την ανάγκη μιας «συμμαχίας ικανής να αντιμετωπίσει τη διεθνή απειλή από το Ισλαμικό Κράτος» και τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων δεν είναι θέμα μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας , η Ελλάδα ωστόσο ως εγγυήτρια δύναμη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, έχει «το νόμιμο δικαίωμα να υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας»  και επίσης επανέλαβε επίσης «είναι καλύτερα να αποφεύγεται η κλιμάκωση παρά να δημιουργείται ένταση στην περιοχή».

Υπογραμμίζοντας τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημείωσε ότι«η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία νομική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας  και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον, χαρακτήρισε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ως μία «ειρηνική συνεργασία για την ευημερία των εθνών μας, καθώς και για τη σταθερότητα στην περιοχή μας» ενώ κάλεσε και την Τουρκία να συμμετάσχει σε ανάλογες συμφωνίες, λέγοντας χαρακτηριστικά «η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία προκειμένου η τελευταία να συμμετάσχει σε αυτό το είδος τριμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας είναι πάντα ανοικτή, ειλικρινής – και, από αυτή την άποψη, η επίσκεψή μου στην Άγκυρα καθώς και η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στην Αθήνα σε μερικές ημέρες, αποτελούν δύο εξαιρετικές ευκαιρίες προκειμένου να συζητήσουμε άλλες ιδέες με βάση την ίδια αρχή, δηλαδή τη συνεργασία, την αποκλιμάκωση, την ειρηνική συζήτηση επί όλων των θεμάτων».

Επανέλαβε, ωστόσο, με έμφαση ότι το κλειδί για μία βιώσιμη λύση στην Κύπρο και του τερματισμού της έντασης στην περιοχή είναι «η αποχώρηση του περίφημου πλοίου Barbaros από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Καλούμενος να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του αμερικανού υπουργού Ενέργειας για διαμοίραση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου της Κύπρου και από τις δύο κοινότητες- την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή- απάντησε ότι σε κάθε περίπτωση «τα έσοδα παραμένουν πάντα στη διάθεση των Κυπρίων πολιτών και στη διάθεση των δύο κοινοτήτων. Αλλά τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν στο κράτος, στην Κυπριακή Δημοκρατία» τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι μία ανεξάρτητη Δημοκρατία «με όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας».