X

Θρίλερ για γερά νεύρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Νέα email και καινούργιες προτάσεις στέλνει στην τρόικα η κυβέρνηση με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα στις διαπραγματεύσεις.

Ant1news



Της Στεφανίας Μουρελάτου

Σε ένα μπρα ντε φερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το παζάρι με την τρόικα προκειμένου να οριστεί η επιστροφή της στην Αθήνα, να κλείσει η αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί κατόπιν η συμφωνία για τη μετά μνημόνιο εποχή.

Η τρόικα έχει βάλει στο τραπέζι θέμα αύξησης του ΦΠΑ, νέας τροποποίησης στις 100 δόσεις, να γίνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά δηλαδή να αυξηθούν όρια ηλικίας για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και να μειωθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ακόμη ζητά να εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις της τρόικας εξετάζει να αυξηθεί στο 8 ή στο 10% ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ του 6,5% που ισχύει για ξενοδοχεία , φάρμακα , εφημερίδες και βιβλία. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, δεν είναι αρνητική να χρειάζονται 20ετία για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσοι γεννήθηκαν μετά το 1975, καθώς και να προκύψει ενιαίος τρόπος υπολογισμού συντάξεων με μεταβατική περίοδο.

Όλες οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης, που συζητήθηκαν σήμερα και στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αναμένεται να σταλούν απόψε στην τρόικα μέσω email.

«Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο, όπου οι απόψεις αρχίζουν να συγκλίνουν, αλλά είναι σημαντικό να συγκλίνουν απόλυτα. Η Κομισιόν εργάζεται δραστήρια με στόχο να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου (Εurogroup) είναι πολύ κοντά», ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Από πλευράς του, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι θα δεχθεί αύξηση ΦΠΑ μόνο για τα ξενοδοχεία. Αντιδρά στην απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων και να συνταξιοδοτούνται όλοι στο 62ο ετος ηλικίας, ενώ δεν συζητά μείωση κύριων συντάξεων.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει να χρειαστεί μια μικρή παράταση στο υπάρχον πρόγραμμα, το πολύ ενός μήνα, μέχρι να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την μετά μνημόνιο εποχή. Όπως περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο «χρηματοδοτικός θώρακας» για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο θα μπορούσε να είναι το μαξιλάρι του ΤΧΣ και τα ποσά του ΔΝΤ, που είναι δεσμευμένα ως το τέλος του 2016.

«Επειδή τα λεφτά του ΤΧΣ είναι 11,4 δις -ενδεχομένως ένα ποσό που θέλει ενίσχυση έναντι των αγορών- θα μπορούσε λέμε, το συζητάμε, το φτιάχνουμε τώρα,  και τα χρήματα του ΔΝΤ να προστεθούν σε αυτό το ποσό, δεν σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσουμε, αλλά ως φόβητρο για την περίπτωση που οι αγορές θελήσουν να συμπεριφερθούν με τον τρόπο, που συμπεριφέρθηκαν τον Οκτώβριο», ανέφερε η κ. Βούλτεψη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Για εμπαιγμό των πολιτών κατηγορεί την ίδια ώρα τους κυβερνώντες η αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου λίγο πριν φύγει τα δίνει όλα στην τρόικα και κάνοντας για άλλη μια φορά μία άτσαλη πολιτική κολοτούμπα αποδέχεται τις προκλητικές απαιτήσεις της για νέες περικοπές σε συντάξεις, σε μισθούς στο δημόσιο και σε συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. «Σπάσανε κάθε ρεκόρ ψευτιάς. Το τελευταίο ψέμα είναι τα λεγόμενα ότι "τέλος του χρόνου βγαίνουμε από τα Μνημόνια"», ανέφερε σχετικά στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κρήτη FM».

«Μπροστά μας είναι σε ισχύ το μνημόνιο διαρκείας, το σύμφωνο σταθερότητας, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, η εποπτεία της ΕΕ, όλα αυτά τα οποία τα γνωρίζει και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά έχουν συμφωνήσει», υποστήριξε από την πλευρά του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, στον Real Fm.