X

Στην… παράταση οδηγεί το θρίλερ με την τρόικα

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 15 Δεκεμβρίου το μνημόνιο θα παραταθεί άτυπα. Κρίσιμο το σημερινό Εuroworking Group στις Βρυξέλλες.

Ant1news

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και όπως όλα δείχνουν η λύση που προκρίνεται είναι η τεχνική παράταση του μνημονίου για μικρό προκαθορισμένο διάστημα.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως τις 15 Δεκεμβρίου, που πλέον θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, το μνημόνιο θα παραταθεί άτυπα για περίοδο όχι μεγαλύτερη του ενός μηνός, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. 

Η σκληρή στάση που επιμένει να κρατά η τρόικα προκαλεί δυσφορία στην κυβέρνηση αλλά και προβληματισμό σχετικά με τις πραγματικές επιδιώξεις της όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χθες πραγματοποιήθηκε χθες μακρά σύσκεψη, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή των Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Βρούτση και Γιώργο Μαυραγάνη με αντικείμενο την αξιολόγηση του απαντητικού email της τρόικας, ωστόσο η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Σήμερα συνεδριάζει το Εuroworking Group στις Βρυξέλλες με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν όλες οι διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρχει μια τεχνική παράταση του μνημονίου.

 Η Αθήνα, πάντως, σχεδιάζει την αποστολή διευκρινιστικών στοιχείων προς την τρόικα, ο χρόνος επιστροφής της οποίας παραμένει άγνωστος, ενώ το σενάριο να συμβεί αυτό τις επόμενες 48 ώρες είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει, ήδη, απορρίψει το νέο αίτημα της τρόικας να ψηφιστούν, τώρα, τα μέτρα που είχε προτείνει για το δεύτερο εξάμηνο του ‘15 σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, όπως για παράδειγμα, τον Ιούνιο, εάν δεν πάνε καλά τα έσοδα να ξαναφέρει την έκτακτη εισφορά στο σύνολό της και όχι μειωμένη. 

Αν και οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί εξάμηνη παράταση του μνημονίου, έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, το Μαξίμου επιμένει ότι δεν θα δεχθεί τέτοιον όρο καθώς και το πολιτικό κόστος από μια τέτοια παράταση θα είναι πολύ μεγάλο. 

Μάλιστα,  χθες ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως υπάρχει πιθανότητα τεχνικής επέκτασης του μνημονίου και στη συνέχεια, εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής, την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η χορήγηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί και τον Ιανουάριο.