X

Καραμπόλες της τελευταίας στιγμής για τα υπουργεία

Συνεχής ενημέρωση: Πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Εσωτερικών ο Νίκος Βούτσης. Σε ποιά υπουργεία μπαίνουν οι ΑΝΕΛ.

Ant1news

Μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής, «αλλαγές» σε «κλειδωμένες» θέσεις υπουργείων και διαρκείς ανασχεδιασμοί, λίγο πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν ισορροπίες και συσχετισμοί δυνάμεων, αλλά και να σταλούν σαφή μηνύματα στην κοινωνία (διαβάστε παρακάτω για την νέα μορφή της Κυβέρνησης, με δέκα υπουργεία, εκ των οποίων τα τέσσερα υπέρ-υπουργεία). Οι ΑΝΕΛ θα μετέχουν στην κυβέρνηση παίρνονας ένα υπουργείο και τέσσερις θέσεις αναπληρωτών ή υφυπουργών.

Ένας από του τέσσερις είχε "κλειδώσει" ότι θα είναι ο Νίκος Νικολόπουλος, ωστόσο, μετά από αντιδράσεις τελικώς δεν θα μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα κι αντ’ αυτού θα μπει στην κυβέρνηση ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αναλαμβάνοντας υφυπουργός αρμόδιος για την Αγροτική Ανάπτυξη στο υπερ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, σύμφωνα με τις πληροφορίες.  

Οι καραμπόλες συνεχίζονται και για πολλές άλλες θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαδέχεται τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στην Προεδρία της Βουλής.

Έτσι, το υπέρ-υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο φερόταν ότι θα αναλάμβανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία νωρίτερα ήταν το απόλυτο φαβορί για το Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, όλα δείχνουν ότι θα πάει στα χέρια του Νίκου Βούτση, ενώ αρχικά είχε ακουστεί έντονα γι΄  αυτήν την θέση, το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη.

Ο κ. Σκουρλέτης ακούγεται τώρα ότι «μετακινείται» και θα πάρει το Υπουργείο Εργασίας, για το οποίο ακουγόταν ως βέβαιος Υπουργός ο Δημήτρης Στρατούλης. Η Ουρανία Αντωνοπούλου φαίνεται να αναλαμβάνει υφυπουργός ή Αναπληρωτής υπουργός στο Εργασίας, όπου θέση υφυπουργού αναμένεται να πάρει και ο συνδικαλιστής Αλέκος Καλύβης, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Αττικής.

Για το Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, που «άφησε» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακούστηκε αρχικά το όνομα του πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι τελικώς θα το αναλάβει ο Παναγιώτης Νικολούδης, Πρόεδρος της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης του «μαύρου χρήματος», παίρνοντας υπό τον έλεγχο του όλες τις ανεξάρτητες αρχές και υπηρεσίες κατά της διαφθοράς. 

Ο Γιάννης Πανούσης φαίνεται πάντως ότι θα μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, ως υφυπουργός για θέματα Προστασίας του Πολίτη ή Μεταναστευτικής Πολιτικής, δηλαδή θα ανήκει στο νέο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών, με επικεφαλής, όπως όλα δείχνουν, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, των ΑΝΕΛ, αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα στο σημερινό Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, που αρχικά φερόταν ως σίγουρος στο Εργασίας, πληροφορίες θέλουν τώρα να αναλαμβάνει τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο υπουργοποιείται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1. Υφυπουργός εκεί θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ανδρέας Ξάνθος, τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική Ασφάλιση.     

Για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ακούγονται έντονα τα ονόματα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Τσουκαλά, καθώς και του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας, Αριστείδη Μπαλτά, Προέδρου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», ενώ ο Σταύρος Κοντωνής φαίνεται να αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Αθλητισμού.

Για το Εξωτερικών, μαζί με τα ονόματα των Νίκου Κοτζιά και Νάντιας Βαλαβάνη, ακούγεται έντονα και αυτό του Νίκου Χουντή.

Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο, Αναπληρωτής αναλαμβάνει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίεςαναλαμβάνει ο Κώστας Ήσυχος, ενώ στη θέση του Υφυπουργού, για την οποία ακουγόταν το όνομα του Θοδωρή Δρίτσα, τοποθετείται ο Νίκος Τόσκας, στρατηγός ε.α. και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θόδωρος Δρίτσας "παίζει" και για την Προεδρία της Βουλής, για την οποία ακούγεται έντονα και το όνομα του Νίκου Βούτση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ως σήμερα Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, αναμένεται να ορκιστεί ως Υπουργός Επικρατείας και Τύπου, ενώ την θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου φέρεται να καταλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το οικονομικό επιτελείο

Ο Γιάννης Δραγασάκκης, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα αναλάβει την εποπτεία των οικονομικών κι επομένως της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έχοντας υπό τον έλεγχο του τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, όπως θα μετονομαστεί το Ανάπτυξης.

Νέος Υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, πλαισιωμένος από τους Γιάννη Μηλιό κι Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το κομμάτι των δημοσίων εσόδων.

Στο υπερ-υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο θα συγχωνευθούν τα σημερινά υπουργεία Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού, οι πληροφορίες λένε ότι είναι δεδομένη η υπουργοποίηση του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος για το κομμάτι του Τουρισμού, θα έχει ως αναπληρωτή ή υφυπουργό την Έλενα Κουντουρά, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και όχι τον Τέρενς Κουίκ, όπως είχε διαρρε'υσει νωρίτερα, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι υφυπουργός Επικρατείας.

Το υπερ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θεωρείται βέβαιο ότι αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος θα έχει ως υφυπουργό Περιβάλλοντος και  Κλιματικής Αλλαγής, τον Γιάνννη Τσιρώνη, επικεφαλής των Οικολόγων, που συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αλλαγές στην μορφή του κυβερνητικού σχήματος

Ο πρωθυπουργός προωθεί μεγάλες αλλαγές στην μορφή του κυβερνητικού σχήματος, με την συνένωση και μετονομασία υπουργείων, έχοντας ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και βάσει του Προεδρικού Διατάγματος που προωθήθηκε στο ΣτΕ, θα υπάρχουν δέκα Υπουργεία, καθώς δημιουργούνται τεσσερα υπέρ-υπουργεία, δύο υπουργεία μετονομάζονται κι άλλα τέσσερα μένουν ως έχουν.

Τα τέσσερα υπέρ-υπουργεία είναι:

-Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού & Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

-Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Υπουργείων: Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης &ι Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και του Μακεδονίας-Θράκης.

-Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που σήμερα υπάγεται στο Υπ. Ανάπτυξης.

-Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: Πολιτισμού & Αθλητισμού και Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Στο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται και η μετονομασία δύο υπουργείων:

-το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (κια μεταφέρεται σε αυτό ηη Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Υπουργείο Εργασίας).

-το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα υπόλοιπα τέσσερα Υπουργεία μένουν ως έχουν: Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (και όχι από το Ε’ Τμήμα, όπως γινόταν στο παρελθόν) κρίθηκε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα (21/2015) με το οποίο επέρχονται αλλαγές στη δομή των υπουργείων, ιδίως με τη σύσταση των τεσσάρων νέων υπουργείων στα οποία ενσωματώθηκαν οι αρμοδιότητες των καταργηθέντων και τη μετονομασία δύο άλλων υπουργείων.

Το σχετικό «Πρακτικό» του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου εστάλη ήδη στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.