X

Ριζικές αλλαγές προωθεί η νέα κυβέρνηση

Τέλος στην ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ, ανατροπές στην Παιδεία, ανάκληση απολύσεων απο το Δημόσιο, κατώτατος μισθός €751 κι επιστροφή 13ης σύνταξης στα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης.

Ant1news

Η νέα κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, ανοίγει την ατζέντα της, η οποία ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις των προκατόχων της, ενώ αναζητά χρόνο και χώρο ώστε να αναπτύξει τις πολιτικές της. Ταυτόχρονα ξεκινούν οι πρώτες επαφές με ευρωπαϊκούς παράγοντες, με τους οποίους στην πορεία θα διαπραγματευτεί με για τα οικονομικά ζητήματα της χώρας.

Αύριο, Πέμπτη, φτάνει στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ την Παρασκευή έρχεται και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, για γνωριμία με την νέα πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας. Ο κ.Ντάισελμπλουμ, φανερώνοντας τις προθέσεις του, δήλωσε ότι «αν μια χώρα χρειάζεται στήριξη υπάρχουν πάντα όροι και προϋποθέσεις». Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα συμμετάσχει ο Γιάννης Βαρουφάκης, θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, οι νέοι υπουργοί φανερώνουν τις διαθέσεις τους διαμηνύοντας τρεις κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης.

Θα εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές, που πηγάζουν από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν υπάρχουν αυστηρές μνημονιακές υποχρεώσεις. Οι ίδιες πολιτικές θα εφαρμοστούν και όπου εκτιμάται ότι είναι κοινωνικά βλαπτικοί ή αναποτελεσματικοί. Θα επιδιώξουν, επίσης, νέα σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, που θα διέπονται από την ισοτιμία και όχι από απόλυτη ταύτιση με αυτές, όταν είναι αντίθετες στις στρατηγικές της χώρας σε διεθνές πεδίο.

Σε αυτήν την πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι εξαγγελίες του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Τάσου Κουράκη. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές καταργούνται οι εξετάσεις στην Α και Β Λυκείου, όπως επίσης και η περίφημη τράπεζα θεμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος έκανε σαφές ότι δε θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Παράλληλα, την απόφαση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), εξέφρασε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» πρόσθεσε. 

«Θα κινηθούμε στον αντίποδα των μνημονιακών επιταγών και κατευθύνσεων», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, ενώ έθεσε σαν προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Στρατούλης, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, έκανε σαφές ότι «Μνημονιακές διατάξεις οι οποίες οδηγούν σε σταδιακή μείωση των συντάξεων ή σε αύξηση των ορίων ηλικίας θα επανεξεταστούν και θα  καταργηθούν» και τόνισε ότι «το πρώτο μέτρο είναι η διακοπή της μείωσης των συντάξεων και το δεύτερο μέτρο θα είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης, καταρχήν για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ».

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η εξαγγελία του Γιώργου Κατρούγκαλου, αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ανάκληση απολύσεων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και των διαθεσιμοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων. «Θα ανακληθούν όλες οι αντισυνταγματικές απολύσεις και αυτές των οποίων δεν έχει προηγηθεί αξιολόγηση, όπως επίσης και οι διαθεσιμότητες. Παράδειγμα οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και οι καθηγητές» δήλωσε ο ίδιος στο Πρωινό ΑΝΤ1. Ερωτώμενος για την ΕΡΤ παράθεσε την άποψή του, καθώς όπως είπε το θέμα δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας.

«Ό,τι είπα για τις άλλες περιπτώσεις, ισχύει και τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Επιστροφή στην ΕΡΤ δε σημαίνει επιστροφή στην ΕΡΤ πριν το μαύρο, αλλά στην ΕΡΤ που ακολούθησε το μαύρο» σημείωσε ως προς τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και πρόσθεσε ότι ως προς τον έλεγχό της, σκοπός είναι «η ΕΡΤ να ελέγχεται από την κοινωνία και όχι από κάθε κυβέρνηση ανάλογα με τα συμφέροντά της».

Σημαντικές ειδήσεις επεφύλαξε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο νέο Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο νέος Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του ανακοίνωσε τηνεπιστροφή των μετοχών των ΕΛΠΕ που έχουν παραχωρηθεί στο δημόσιο και «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τη ΔΕΗ.

Τόνισε ακόμη ότι θα ακυρωθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι της τρόικας που διέπουν θέματα του νέου υπερυπουργείου.

Στην τρίτη κατηγορία συγκαταλέγεται η διαφοροποίηση της χώρας σχετικά με την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία. Αυτή πραγματώθηκε με τη διαμαρτυρία του Μαξίμου προς τις Βρυξέλλες, όταν εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση χωρίς πρώτα να έχει ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικό συμβουλίου θα γίνει σήμερα στις 10.30, στην Βουλή, υπό τον Πρωθυπουργό. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων. Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, την Τρίτη, έγινε η σχετική τελετή στο υπουργείο Εξωτερικών που ανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στο Άμυνας που παραδόθηκε από τον Νίκο Δένδια στον Πάνο Καμμένο.

Να σημειωθεί ότι το υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, χωρίς τη συμμετοχή των υφυπουργών.