X

Βούτσης: Αφοπλισμός αστυνομικών μόνο σε γήπεδα και διαδηλώσεις

Σε κλίμα συγκίνησης και αμοιβαίας εκτίμησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο δεν έλειψαν και τα «καρφιά».

Ant1news



Ο απερχόμενος υπουργός Βασίλης Κικίλιας έκανε έναν μικρό απολογισμό του έργου του, αναφερόμενος στην «επιχείρηση Θησέας στην Αθήνα, με πολύ καλά αποτελέσματα, στην σύλληψη επικίνδυνων τρομοκρατών όπως τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Μαζιώτη, τον Σταμπούλο», ενώ για την Πυροσβεστική τόνισε πως πέρσι το καλοκαίρι είχαμε κατά 44,6% λιγότερες καμένες εκτάσεις, ενώ άφησε αιχμές εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας  πως ποτέ δεν δέχθηκε συγχαρητήρια για τις συλλήψεις των τριών τρομοκρατών.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τους αστυνομικούς λέγοντας πως «έζησε ώρες μαζί τους», ενώ τους ζήτησε συγγνώμη που δεν κατάφερε, όπως είπε να ικανοποιήσει πολλά από τα οικονομικά τους, δίκαια αιτήματα.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου υπάγεται πλέον το Προστασίας του Πολίτη, μίλησε για «αυταρχική παρουσία της αστυνομίας», η οποία όπως σχολίασε επιβλήθηκε από τις πολιτικές και όχι από τον θεσμό. 

«Δεν σας κρύβω ότι αυτά τα χρόνια, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που στο πλαίσιο των λαϊκών αγώνων δημιούργησε προβλήματα η αυταρχική παρουσία της αστυνομίας. Ήταν οι πολιτικές που της το επέβαλλαν και όχι αυτός καθαυτός ο θεσμός. Θέλω όμως να σας πω ότι δεν έχουμε έρθει με κανένα ίχνος ρεβανσισμού για την Ελληνική Αστυνομία. Δεν πρόκειται να επικαλύψουμε με συμβούλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά θα στηριχθούμε στην επετηρίδα και την ιεραρχία, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της διαθεσιμότητας, ή απόλυσης», είπε χαρακτηρισικα ο κ. Βούτσης.



Για τον αφοπλισμό των αστυνομικών ο νέος υπουργός ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας πως «από το 1996 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που λέει να μην υπάρχουν όπλα στους αστυνομικούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες είτε σε γήπεδα είτε σε διαδηλώσεις».  «Μόνο εκεί» επανέλαβε δύο φορές χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολτίη Γιάννης Πανούσης, δήλωσε: «Δεν τα πάω καλά με την πολιτική. Ήθελα απλά να γυρίσω στο σχολείο να διδάξω, αυτό όμως είναι μια πρόκληση να διδάξουμε μαζί ήθος, πίστη στο Σύνταγμα και στον Νόμο. Η ΕΛ.ΑΣ. Είναι προστάτης του φτωχού. Δεν είναι ανεκτή η κατάχρηση εξουσίας από στελέχη της».