X

Σαρωτικές οι ανατροπές από την νέα κυβέρνηση

Το μπαράζ των εξαγγελιών από κυβερνητικά στελέχη για καταργήσεις κινήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, προκάλεσαν αναταραχή στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ant1news

Να είναι φειδωλοί με τις εξαγγελίες τους, ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς του, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά το μπαράζ δηλώσεων που έγινε από μέρους τους το πρωί της Τετάρτης.

«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα αναγνωσθούν σύντομα στη Βουλή, θα θέσουν το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού έργου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, στις τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων, που ακολούθησε φαίνεται πως οι προτροπές δεν έπιασαν τόπο, καθώς έγινε ήδη «ξήλωμα» των περισσότερων μεταρρυθμίσεων που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα φανεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα εκφωνηθούν στις 7 με 9 Φεβρουαρίου. Η Βουλή θα συνέλθει σε Σώμα στις 5 Φεβρουαρίου και την επόμενη μέρα θα γίνει η εκλογή νέου Προεδρείου.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς του εταίρους, δηλώνοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να πάμε για ρήξη, δεν θα συνεχίσουμε, όμως, και την καταστροφή». Ο κ.Βαρουφάκης έκανε λόγο για «μια νέα συμφωνία-γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ». Στον αντίποδα, πολλά κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν σε υποσχέσεις, θέτοντας την ατζέντα τους, προκαλώντας σύγχυση, που αποτυπώθηκε στις αγορές και το Χρηματιστήριο, στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και την κατάρρευση των μετοχών.

Μεταξύ αυτών που ειπώθηκαν ήταν ότι σταματούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, από τον κ. Λαφαζάνη, διακόπτεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, από τον κ.Δρίτσα, σταματά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, εξήγγειλε ο κ.Σταθάκης, ο κ.Βούτσης προανήγγειλε ότι ανακαλούνται οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες που έγιναν βάσει μνημονίου, ανακαλούνται όσες απολύσεις και διαθεσιμότητες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, προανήγγειλε ο κ.Κατρούγκαλος, για τους αγρότες το αφορολόγητο πάει στις 12.000 ευρώ, ενώ απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, είπε ο κ.Λαφαζάνης, που προσέθεσε ότι θα καταργηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι ένας – ένας, ο κ. Ξανθός επιβεβαίωσε την κατάργηση των 5 ευρώ στα εξωτερική ιατρεία των νοσοκομείων, καθώς και την καταβολή ενός ευρώ από τους ασφαλισμένους στη συνταγογράφιση και τέλος ο κ. Κουράκης εξήγγειλε ότι επιστρέφουν στις θέσεις τους καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και σχολικοί φύλακες που έχουν απολυθεί η τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι παραπάνω εξαγγελίες, που προέτρεξαν να κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη προ των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, απασχόλησαν τη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου, χθες το απόγευμα, ο κ.Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τους κ. Βαρουφάκη και Σταθάκη.

Το πρωί πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε για τήν άμεση επιστροφή 2.500 -3.500 υπαλλήλων του Δημοσίου που απομακρύνθηκαν λόγω διαθεσιμότητας

Το αρχικό στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου της, αναμένεται να δοθεί κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς, καθώς και αύριο με τον κ. Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα.