X

Βαρουφάκης σε Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε ένα νέο και άλλου είδους πρόγραμμα

Σκληρή γραμμή του υπουργού Οικονομικών κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και πως η συνάντηση αποτελεί τη βάση για μια καλή συνεργασία. Ο υπουργός επισήμανε ότι ανέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ τις προτεραιότητες κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια, είπε, είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, ο αποπληθωρισμός και το μη βιώσιμο χρέος.

Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι αμοιβαία τα συμφέροντα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικό, είπε, είναι να μην πάει χαμένη η πρόοδος που έχει μέχρι τώρα σημειωθεί και επισήμανε: «Είμαστε έτοιμοι από κοινού να κινηθούμε προς το μέλλον».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν αποδέχεται την τρόικα ως ελεγκτικό μηχανισμό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο επικεφαλής του Eurogroup απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση και είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν συμπεράσματα ή τελικές αποφάσεις. Έχουμε το δεδομένο της παράτασης του προγράμματος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανέφερε και πρόσθεσε πως εναπόκειται κατ’ αρχάς στην ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τη θέση της και εν συνεχεία στην ευρωζώνη να αξιολογηθεί.

Παράλληλα, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε, ουσιαστικά, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, που ζητά η Αθήνα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υιοθέτησε μία πιο σκληρή όσο και ξεκάθαρη στάση απέναντι στην τρόικα. «Η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε στη βάση μίας αναλυτικής αμφισβήτησης του υφιστάμενου προγράμματος», είπε. Επισήμανε πως υπάρχει απόλυτη διάθεση συνεργασίας, να πείσουμε τους εταίρους μας, ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη, εξυπηρετείται βέλτιστα από μία νέα συμφωνία με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον.

Ο κ. Βαρουφάκης κατέληξε λέγοντας για την τρόικα πως «με μία σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε».

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις τους.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε μια παγερή χειραψία με τον κ. Βαρουφάκη κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου:

Το σχόλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων:

«Μετά τις σημερινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επαναφέρουμε την πρότασή μας για άμεση σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου με στόχο τη διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου μέρους του δημόσιου χρέους», ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.