X

«Καθησυχαστική» δήλωση Τσίπρα ότι δεν θέλει «διαζύγιο» από τους εταίρους

Έστειλε μήνυμα ότι δεν επιδιώκει μονομερείς λύσεις. Αναγνωρίζει τις δανειακές υποχρεώσεις προς ΕΚΤ/ΔΝΤ. Προηγήθηκε το "σκηνικό ρήξης".

Ant1news

Σε μία "καθησυχαστική" δήλωση προχώρησε  ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το "σκηνικό ρήξης" κατά τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν θα συζητήσει ξανά με την τρόικα κι ότι δεν επιδιώκει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά συνομιλίες με τίς πολιτικές ηγεσίες με στόχο μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, σε διαφορετικό πλαίσιο απο την προηγούμενη.

Μετά τον αντίδραση του επικεφαλής του Eurogroup και τον διεθνή απόηχο από την δήλωση αυτήν, που αποτυπώθηκε και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, o Αλέξης Τσιπρας δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει μονομερείς ενέργειες, ότι αναγνωρίζει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των εταίρων κι ότι είναι βέβαιος πως «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη», καθώς όπως σημείωσε «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει την σύγκρουση».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg:

Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.

Αλέξης Τσίπρας