X

Μαραθώνιος επαφών Τσίπρα – Βαρουφάκη στην Ευρώπη

Τις επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους ξεκινά σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από το Παρίσι. Την Τετάρτη η συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ στη Γαλλία.

Ant1news

Έναν μαραθώνιο επαφών ξεκινούν στην Ευρώπη τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε μια προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί λύση για την ελληνική υπόθεση αλλά και να αναστραφεί το «σκηνικό ρήξης» που δημιουργήθηκε κατά τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τις επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους ξεκινά σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από το Παρίσι, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, στις 17:00 (τοπική ώρα) με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, και στις 18:00 (τοπική ώρα) με τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί το Λονδίνο, όπου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 11:00 (τοπική ώρα) θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου στις 11:30 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν. 

Ωστόσο, στην Ρώμη την Τρίτη θα βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος και όπως επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες, θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, σχετικά με την συνάντηση Τσίπρα – Ολάντ, διευκρίνισε ότι αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο» το «σύνολο των ζητημάτων» τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει το ταξίδι του τη Δευτέρα από την Κύπρο.

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια καθησυχαστική δήλωση στο Bloomberg σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, μετά την αντίδραση του επικεφαλής του Eurogroup και τον διεθνή απόηχο. Ο Αλέξης Τσιπρας δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει μονομερείς ενέργειες, ότι αναγνωρίζει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των εταίρων κι ότι είναι βέβαιος πως «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη», καθώς όπως σημείωσε «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει την σύγκρουση».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ώρες είχε σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στέλνει σαφή μηνύματα εντός και εκτός συνόρων.  Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δηλώνει ότι συζητήθηκε και το πρόγραμμα- γέφυρα και προσθέτει «από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο". Ότι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του.