X

Βαρουφάκης: Θα διαβουλευτούμε για ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους

Τη δημιουργία ενός νέου συμβολαίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους έθεσαν ως στόχο ο Υπουργός Οικονομικών και ο Γάλλος ομόλογός του.

Ant1news



Για μία σε βάθος συζήτηση έκαναν λόγο ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Παρίσι, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Ο κ. Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών για τα θερμά του λόγια για την Ελλάδα, με τα οποία ξεκίνησε τις δηλώσεις του, και υπογράμμισε ότι με τον κ. Σαπέν «καθίσαμε στην ίδια πλευρά και βάλαμε το πρόβλημα απέναντι μας».

Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τα σχέδια της κυβέρνησης μας για την αναμόρφωση και τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, με προσήλωση και αποτελεσματικότητα, στο πλαίσιο μίας Ευρώπης που αλλάζει, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που ξεκίνησε το 2010, και την οποία χαρακτήρισε καταστροφική για την Ευρώπη.

Θα πρέπει να διαβουλευτούμε σε ένα πνεύμα που να είναι αντάξιο των περιστάσεων, είπε ο Υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι θα επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όπως είπε, προσδοκά να επισκεφθεί και το Βερολίνο, λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικό να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε, και να έχει συζητήσεις στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι πρέπει «να καθίσουμε όλοι μαζί στην ίδια πλευρά για να είναι σίγουρη η επιτυχία», σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορεί να βρεθεί λύση για την ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη και όχι μόνο του Έλληνα πολίτη.



Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δείξει την αποφασιστικότητά της στους εταίρους προκειμένου - όπως ανέφερε – «να αλλάξουμε σελίδα, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επιτυχία σε αυτή τη νομισματική ένωση».

Αναφερόμενος στο χρέος, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι ότι πιο πολλά από αυτά τα χρήματα πήγαν στη μαύρη τρύπα του χρέους. «Η βασική μου ανησυχία ως Ευρωπαίος είναι ότι αυτό το πρόγραμμα κοστίζει στην Ευρώπη και όχι μόνο σε εμάς. Μας ενδιαφέρει να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες των εταίρων», είπε και σημείωσε ότι πρέπει ταυτόχρονα να αποπληρώνονται τα χρέη και η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη σύνδεση των αποπληρωμών με την ανάπτυξη ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την ανάγκη για μία αμοιβαία επωφελή λύση, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θέλει να είναι σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουν εναγωνίως την επόμενη δόση. Όπως είπε, η τρόικα δεν υπήρχε πριν το 2010 και ανέφερε ότι η επιτροπή αυτών των τεχνοκρατών δεν έχει την εξουσιοδότηση να συζητήσει αυτό που ζητάει η Ελλάδα.

Η τρόικα σήμερα στο μυαλό των Ελλήνων είναι κάτι αρνητικό, πρόσθεσε από πλευράς του ο κ. Σαπέν και ξεκαθάρισε πως ο Έλληνας υπουργός είπε ότι θα υπάρξει διάλογος με τους τρεις θεσμούς, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. «Η Γαλλία θα δράσει σε διάλογο με την Ελλάδα στο πλαίσιο αυτών των θεσμών που είναι το και μόνο πλαίσιο που μπορούμε να δράσουμε», σημείωσε.



Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, αφού αναφέρθηκε στην ισχυρή φιλία των δύο χωρών, έκανε σαφές ότι η «κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η Ελλάδα ανήκει και παραμένει μέσα στη ζώνη του ευρώ», ενώ σημείωσε ότι επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης είναι να δράσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτύχει τους στόχους της η ελληνική κυβέρνηση.

Ο .κ. Σαπέν υπογράμμισε ότι δεύτερη κοινή πεποίθηση είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι άλλη κοινή πεποίθηση είναι ότι «δεν μπορούμε να αναμορφώσουμε μία χωρά χωρίς να υπάρχει δίκαιο φορολογικό σύστημα». Είναι μία μάχη που δίνουμε στην Ευρώπη και αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, σημείωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Στη βάση αυτών των πεποιθήσεων εξετάσαμε ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Γαλλίας, ανέφερε και υπογράμμισε ότι «η Γαλλία θα παίξει το ρόλο της ως φιλικό έθνος με ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα». Σημείωσε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος, ότι η Γαλλία θα διευκολύνει τις προσπάθειες της Ελλάδας, ενώ είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της.

Όπως είπε κ. Σαπέν, θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να εκφράσει τις θέσεις της για τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί μία ανάσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει τις προτάσεις της. «Έχω εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, είπε ότι είναι ένα θέμα λόγω του μεγέθους του, πρόσθεσε, όμως, πρέπει να δούμε ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να επιφέρουν μία ελάφρυνσή του.

Ακόμη, ο κ. Σαπέν ανέφερε ότι πρότεινε στην Ελλάδα την ενίσχυση της συνεργασίας στον δημοσιονομικό τομέα και των μηχανισμών σε ότι αφορά την είσπραξη των φόρων. «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την Ελλάδα, να υπάρχει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αποφασίσαμε να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία», είπε..