X

Μπαράζ επαφών για Τσίπρα και Βαρουφάκη

Σε αγώνα δρόμου για την παροχή ρευστότητας και τη διασφάλιση χρόνου ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών.

Ant1news

Εβδομάδα διπλωματικού πυρετού ξεκινά για την κυβέρνηση η οποία επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να διασφαλίσει χρόνο και ρευστότητα, σε κλίμα εμφανώς διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων ημερών.

Ο κ.Τσίπρας έχει ήδη φτάσει στην Κύπρο, όπου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρωθυπουργός. Την Τρίτη θα μεταβεί στην Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι και την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Παρίσι. Ο κ.Βαρουφάκης σήμερα θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όζμπορν, και αύριο Τρίτη με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντόαν, στη Ρώμη.

Οι επαφές του κ.Βαρουφάκη ξεκίνησαν ήδη από χθες με τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του. Ο Μισέλ Σαπέν σημείωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η θέση της χώρας μας είναι στην Ευρωζώνη. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της και αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος είπε οτι «πρέπει να δούμε ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να επιφέρουν μία ελάφρυνσή του».

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι πρέπει «να καθίσουμε όλοι μαζί στην ίδια πλευρά για να είναι σίγουρη η επιτυχία», σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορεί να βρεθεί λύση για την ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη και όχι μόνο του Έλληνα πολίτη.

"Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τα σχέδια της κυβέρνησης μας για την αναμόρφωση και τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, με προσήλωση και αποτελεσματικότητα, στο πλαίσιο μίας Ευρώπης που αλλάζει" είπε τονίζοντας την ανάγκη  να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που ξεκίνησε το 2010, και την οποία χαρακτήρισε καταστροφική για την Ευρώπη.

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης

Επιδιώξεις της κυβέρνησης αυτήν τη στιγμή είναι η διασφάλιση χρόνου, ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και να το παρουσιάσει στην Ευρώπη, καθώς και η παράλληλη διασφάλιση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι είναι πιθανή μία «πολιτική συμφωνία» μεταξύ των κκ Τσίπρα και Γιούνκερ, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση την Τρίτη. Ο τελευταίος πάντως, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handesblatt, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας στην Ελλάδα. Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει οτι ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει καταρτίσει σχέδιο που θα διασφαλίζει την χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το καλοκαίρι. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και ότι «δεν δέχεται τον εκβιασμό ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα», ενώ αναμένεται επίσημη αντίδραση της Ευρώπης.

Ηχηρή πάντως ήταν η παρέμβαση Ομπάμα, ο οποίος ερωτώμενος για το θέμα της Ελλάδας τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης και κατά της λιτότητας. «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» είπε σχετικά και κάλεσε την Γερμανία και τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν ότι «θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».

Παράλληλα, δημοσιεύματα που επικαλούνται Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπάρχει συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους από την πλευρά της Ευρωζώνης. Ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς-Γέργκ Σέλινγκ σημείωσε ότι «είναι τελείως σίγουρο ότι δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό» αναφερόμενος στην πιθανότητα κουρέματος, προσθέτοντας ότι «η μπάλα της κρίσης χρέους βρίσκεται τώρα μόνον στην Ελλάδα». Σημείωσε, δε, πώς η Ευρώπη και η Αυστρία, έχουν κάνει πάρα πολλά και είναι πρόθυμες να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη, ωστόσο μόνο με ταυτόχρονη καταβολή προσπαθειών από τους ίδιους τους Έλληνες.