X

Τσίπρας: Με την Κύπρο μας δένει η Ιστορία κι ένα λαμπρό μέλλον

Τι είπε για οικονομία, τρόικα, ΑΟΖ. Διαβάστε όσα έγιναν στην συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την επίσκεψη του στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ant1news

Του Γιάννη Τσακίρη

«Το πρώτο μου ταξίδι είναι στην Κύπρο, με την οποία μας δένει η ιστορία, αλλά και ένα λαμπρό μέλλον» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, στην Λευκωσία, κατά το παρθενικό του ταξίδι στο εξωτερικό ως Πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην διαπραγμάτευσης με τους εταίρους έκανε λόγο για διαπραγμάτευση με ασφάλεια και συνέχεια, με στόχο την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς λύση με τους εταίρους. Όπως σημείωσε, δεν περίμενε τόσο ισχυρές παρεμβάσεις στο πλευρό της Ελλάδας, φωτογραφίζοντας την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του Παρισιού και κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές.

Η ευτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης που γίνεται πλέον με όρους ισοτιμίας όπως τόνισε θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο Grexit μίλησε για τρομολαγνικά σενάρια που ανήκουν στο παρελθόν.

Παράλληλα απάντησε στα σενάρια περί δανεισμού από την Ρωσία λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλη σκέψη, από το να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους μας.

Όσον αφορά τις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους να συζητούν την κατάργηση της τρόικας, υποστήριξε πως είναι μια ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, καθώς αυτός ο μηχανισμός δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες και όχι από περαιτέρω περιορισμό δήλωσε και πρόσθεσε πως η κατάργηση της τρόικας στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα είναι μια πολύ καλή αρχή.

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς όφελος και της Κύπρου και των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα και πρόσθεσε πως Αθήνα και Λευκωσία είναι στην ίδια γραμμή για την ανάγκη αλλαγών στην περιοριστική πολιτική που έχει επιβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για το Κυπριακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, τασσόμενος υπέρ της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης, ενώ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. «Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύει τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν. Για τη συνέχιση χρειάζεται καλή γειτονία και όχι απειλές. Η επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης θα ωφελήσει όλον τον κυπριακό λαό, θα επιτρέψει να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών της περιοχής», είπε σχετικά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι μετά την επίτευξη λύσης η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.

Μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία

Μέσω του βιβλίου επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στήριξης της Λευκωσίας, γράφοντας «Με την ευχή και την ελπίδα να στηρίξουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επανένωση της Κύπρου, για διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της νήσου. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να αγωνίζονται για το δίκιο, την ειρήνη, τη συνεργασία των λαών».

 

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ο Έλληνας Πρωιθυπουργός ευχαρίστηκε τον Αρχιεπίσκοπο για την στήριξη της Κυπριακής Εκκλησίας στον ελληνικό λαό την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Όπως είπε ο κ., Τσίπρας, οι θρησκείες είναι για να ενώνουν τους λαούς και όχι για να τους χωρίζουν και ευχήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια για τον αναγκαίο διαθρησκευτικό διάλογο, σε μια εποχή όπου το θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε περιπέτειες.



Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως η ευχή κι η προσευχή του είναι να πετύχει ο νέος Πρωθυπουργός, καθώς η επιτυχία του θα είναι επιτυχία του ελληνικού λαού.

Πριν απο την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα» όπου κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων της ΕΟΚΑ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε την Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Λευκωσία, όπου έγινε δεκτός απο τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου

Λίγο αργότερα, ο κ. Τσίπρας συνάντησε τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου.

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Ρώμη για να δει τον Ιταλό ομόλογο του Ματέο Ρέντσι, ενώ την Τετάρτη θα δει σε Βρυξέλλες και Παρίσι τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα, ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 12ης Φεβρουαρίου.