X

Βαρουφάκης: Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειαστεί για το χρέος

Στις δηλώσεις του, μετά απο την συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Υπ. Οικονομικών επιβεβαιώσε τις συναντήσεις του με Ντράγκι και Σόιμπλε.

Ant1news



Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε το θέμα της απομείωσης του χρέους, που πρέπει να γίνει βιώσιμο, να γίνει πιο "εύπεπτο" για τους εταίρους, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στη Ρώμη.

«Επιδιώκουμε συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο, καθώς έως τότε θα μπορέσουμε να έχουμε προχωρήσει με τους εταίρους μας μία νέα συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τόσο το ραντεβού με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την Τετάρτη στη Φραγκφούρτη, όσο και με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του και είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, με στόχο να βγει η Ελλάδα από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών.

«Οι συζητήσεις που είχαμε μέχρι τώρα τόσο εδώ στη Ρώμη όσο και στο Παρίσι και βέβαια και στο Λονδίνο με μια σειρά από επενδυτές, των οποίων ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ήταν συζητήσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν την κοινή πεποίθηση και αποφασιστικότητα όλων μας να σταθεροποιηθεί επιτέλους η ευρωζώνη κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αν η χώρα στην οποία ξεκίνησε αυτό το ντόμινο (…) δεν αποκτήσει επιτέλους την σταθερότητα που της αξίζει εντός μιας Ευρώπης η οποία αναπτύσσεται», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.



Ερωτηθείς για το θέμα του χρέους, σημείωσε ότι «αυτό που θέλω να πω όσον αφορά το χρέος είναι το εξής: θα χρησιμοποιήσουμε οποία χρηματοπιστωτικά εργαλεία και ευφημισμούς χρειάζεται για να απομείωσουμε το ελληνικό χρέος, να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία βιώσιμη και να θέσουμε τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη σκοτοδίνη, η οποία έχει δημιουργήσει όχι μόνο ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά τροφοδοτεί μια κρίση αποπληθωρισμού σε όλη την ευρωζώνη».

Αυτά, πρόσθεσε, είναι τα ζητήματα που συζητήσαμε με τους ομολόγους μου στο Παρίσι που θα συζητήσουμε με τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο και με τον κ. Μάριο Ντράγκι αύριο στη Φραγκφούρτη.

Σε ερώτηση για το ότι δεν μιλάει πλέον για μία διαγραφή μέρους του χρέους, ο Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι σημασία έχει η ουσία και όχι πως θα ονομαστεί η λύση για την απομείωσή του. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να το κάνουμε πιο εύπεπτο, αυτό που πρέπει να συμβεί για τους ευρωπαίους εταίρους μας που έχουν δεσμεύσεις στους ψηφοφόρους τους που βασίζονται αν θέλετε σε σημειολογικά μέσα. Θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα μέσα που χρειάζονται για να πετύχουμε το στόχο μας, ανέφερε.

«Και στόχος μας είναι η απομείωση του χρέους, η επιστροφή στην ανάπτυξη και ο πιο βασικός στόχος είναι όλα αυτά να αυτά να γίνουν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να μεταρρυθμιστεί για να πάψουμε να δημιουργούμε τις κακοήθειες και να τις συντηρούμε, οι οποίος μας έφεραν στο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε το 2010», πρόσθεσε.

«Ναι είμαι αισιόδοξος», απάντησε, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.



Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γίνεται την ημέρα που θα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Στη συνεδρίαση αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA).

ΠΑΣΟΚ: Ας μην ψάχνουν πυρίτιδα χάνοντας χρόνο

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή  του σχετικά με τη ρήτρα ανάπτυξης στα ομόλογα  αναφέρει:

"Επειδή ακούμε διάφορες αναλύσεις για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι τα ομόλογα του ελληνικού  δημοσίου που κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά μετά την ριζική αναδιάρθρωση του 2012 περιλαμβάνουν ήδη ρήτρα ανάπτυξης με τη μορφή σχετικών ειδικών δικαιωμάτων προαίρεσης.

Όμως το 90% του χρέους είναι στα χέρια των θεσμικών εταίρων και όχι της αγοράς. Ας μην ψάχνουν την πυρίτιδα χάνοντας χρόνο. Ας αξιοποιήσουν όλα όσα έγιναν".