X

Είχε και ...Αβραμόπουλο το μενού της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ;

Ο Επιτρόπος Μετανάστευσης, τον οποίο συνάντησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, ακούγεται ως η επικρατέστερη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ. "Καυτό θέμα" ο αντικαταστάτης του.

Ant1news



Εκτός από την διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και τις ελληνικές θέσεις για την διευθέτηση του χρέους, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε., δεδομένου ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δείχνει ως ο επικρατέστερος, ως αυτήν την στιγμή, για να προταθεί απο τον ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φέρονται να κουβέντιασαν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μια πρόταση του οποίου ως διαδόχου του Κάρολου Παπούλια έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η ΝΔ, κατά βάση όμως ότι τα είπαν για το πρόσωπο που ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να προτείνει ως αντικαταστάτη του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το χαρτοφυλάκιο του.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση σήμερα και με τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες, κάτι που φούσκωσε τις φήμες και τις συζητήσεις για το θέμα.

Εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, στην κυβέρνηση επιθυμούν να αναλάβει νέος Επίτροπος ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, που να εκφράζει και τις θέσεις του κόμματος στην Ε.Ε., κάτι που φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό, πάντως, στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην περίπτωση αυτή, επικρατέστερος για τη θέση του Επιτρόπου είναι ο Γιάννης Μηλιός, χωρίς να αποκλείεται, ωστόσο, να είναι και κάποιο άλλο πρόσωπο επιλογής της Κουμουνδούρου.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που στο Κολέγιο των Επιτρόπων θα μετέχει πρόσωπο από την ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλάζοντας έτσι και τον συσχετισμό δυνάμεων στην Κομισιόν.

Μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες στην συζήτηση των δύο ανδρών, αποτελεί και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει (εφόσον τοποθετηθεί) ο νέος Έλληνας Επίτροπος, δηλαδή αν θα είναι το βαρυσήμαντο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων ή κάποιο άλλο μικρότερης σημασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ίσως γνωστοποιηθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ή στις ομιλίες του Πρωθυπουργού για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, η συζήτηση των οποίων αρχίζει το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Δευτέρα τα μεσάνυχτα, αν και κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, έλεγαν σήμερα εμφατικά ότι "το το θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα απασχολήσει την κυβέρνηση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις".

Πάντως, είναι ενδειτικό ότι σε δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων για το θέμα του ΠτΔ,  εμφανίζεται στις φωτογραφίες των ρεπορτάζ μόνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν και πολλοί εκτιμούν ότι ίσως το όνομα έχει ακουστεί πολύ για να "καεί" ή για να αποδωθούν σε διάφορα "κέντρα" τυχόν εμπλοκές που θα ...εμποδίσουν τελικά την υποψηφιότητα του.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των εργασιών της Βουλής, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται στις 13 Φεβρουαρίου.