X

Τι είπαν Τσίπρας-Γιούνκερ στην τηλεφωνική τους συνομιλία

Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και συχνή επικοινωνία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, διαρρέεται από το Μαξίμου.

Ant1news

Περίπου 10 λεπτά διήρκεσε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνομιλία, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ήταν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και συχνή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, έστω και την ύστατη ώρα.

Όσον αφορά στην πρόταση για 6μηνη παράταση του προγράμματος, πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν ότι η Κυβέρνηση εμφανίζεται θετική. Χαρακτηριστικά έλεγαν «Εμείς θέλουμε το πρόγραμμα γέφυρα μέχρι τον Αύγουστο. Για να το περάσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας από τα κοινοβούλια των χωρών τους μπορεί να το πουν “παράταση”. Ας το πουν όπως θέλουν, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία, αρκεί να περιλαμβάνει και τις δικές μας προτάσεις».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, τον οποίο και ευχαρίστησε για την στήριξή του στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Πιτέλα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι είχε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και άλλους αξιωματούχους στους οποίους τόνισε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι δεν περιμένει ουσιαστικά αποτελέσματα αύριο Τετάρτη και μεθαύριο, και ενδεχόμενη συμφωνία θα υπάρξει στο προγραμματισμένο Eurogroup στις 16 Φεβρουάριου.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ολιγόλεπτη συνομιλία και με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Γκρούεφσκι.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.